Fyrverkeriproblematiken fortgår

Det är min fasta övertygelse att möjligheten att avfyra fyrverkerier kommer att regleras mycket hårdare än i dag för privatpersoner.

Jag hörde på radionyheterna att antalet skador på människor minskat, ytterst bra. Men problemen är fler. Fyrverkerier innehåller kemikalier som vi behöver mindre av i miljön. Tamdjur blir rädda. Vilda djur blir rädda. Människor som upplevt krig blir rädda. Människor blir också rädda av andra anledningar.

Den enkla tillgången till fyrverkerier gör att de är populära för personer som gillar att använda dem till andra, inte helt fredligt smällande, på andra tider än vid tolvslaget.

Den som följer nyhetsflödet vet att det blir trubbel.

När jag bodde på landet blev korna rädda när grannarna skulle smälla. När jag bor på stan blir jag inte rädd, men ängslig, då rutorna skallrar i bostadsområdet.

Det är så onödigt.

Jag gillar verkligen fyrverkerier. Har alltid gjort. Ett välkomponerat sådant över en majkase är kalas.

Men när dessa avfyras i dagar runt aktuella högtider, av ansvarslösa personer som ibland dessutom har ett uppsåt att skrämmas har vi ett stort problem.

Det sunda förnuftet kan man aldrig hänvisa till. Aldrig. Fanns det ett allmängiltigt sådant vore mycket annorlunda.

Regleringar måste till. Jag är öppen för det mesta som kan förbättra situationen. GDs ledare har skrivit om det. Min modell har varit att bara proffs ska skjuta fyrverkerier. Det ska inte vara en grej för gemene man.

Men den situation vi har nu, den kan inte fortsätta.