Sällskapet riksdagsledamöter och forskare

Eller RIFO som det förkortas. Den verksamheten har gett mig många tillfällen att lära mig mer under mina riksdagsår. Blandade ämnen! Forskare berättar för oss vad de ser.

Den här veckan har det varit två seminarier som jag varit på.

I går handlade det om brottsutvecklingen. Jerzy Sarnecki och Amir Rostami talade om en antologi som de tillsammans med 20 andra släppt. ”Det svenska tillståndet, en antologi om brottsutvecklingen i Sverige.” Den går igenom olika brottsområden och sammanfattningen är ungefär ”en del brott har ökat, en del har minskat”. Jag ska verkligen läsa boken, är särskilt nyfiken på kapitlet om sexualbrott som bryter ner och gör jämförelsen mellan länder som många gör på ett skevt sätt. Väldigt enkelt, i Sverige är väldigt många fler handlingar kriminaliserade än i andra länder. Vanskligt att jämföra då.

I kväll har det handlat om ett antal olika forskare som talar om klimatet utifrån olika aspekter. Skogen. Industrin. Elen. Maten. Här summerar jag: Vi är rätt körda utifrån att vår omställningstakt är alldeles för låg.

Jag tycker det svider. Kliar. Vad håller vi på med? Jag säger som en av forskarna: ”Jag kan kommentera det, men jag har inte svaret”.

Min kommentar är främst: Hur ska vi kunna berätta för yngre generationer om varför vi gjorde så lite? Vad ska vårt försvar vara?