Bollnäs baby!

star

Det är mycket kollektiva transportmedel för mig nu. I går 5,5 timme. I dag 4 timmar. Nyss landade jag och ponnyn i Bollnäs.
Jag är inbjuden för att träffa elever på Bollnäs Folkhögskola i morgon. Tog med North Star, en old school My little pony. Ibland har jag med prylar som säger något om mig till presentationer.

Jag ska samtala med eleverna om demokratifrågor, engagemang och lite om till exempel vem som tar politiska uppdrag. Vad som vad som händer om hot, hat och oförskämdheter gör att ingen vill ta uppdrag. Vem och vad segrar då?

Tyvärr upplever jag att också de som egentligen vill väl (också partivänner) ibland inte kan låta bli att uttrycka sig på ett sådant sätt att det är lätt att tappa lusten för uppdraget för en stund. Går till personangrepp istället för att fokusera på sakfrågan.

Till exempel fick jag nyligen höra att jag gör det här för att få pension. Eller igår när en kollega fick veta att hon inte kunde skriva nåt om kanelbullens dag pga löjligt och skulle ägna sig åt annat. Eller en utskottsvän som just blev kallad mupp. Eller när någon tycker jag ska ”förklara” vad en minister exakt menar, som om det vore jag själv som sagt det. När jag inte kan eller vill är jag en idiot.

Alltid män också. Som vet och ska trycka till. Elakt och medvetet. Tyvärr. Nästan allt stöttande kommer från andra kvinnor. Tack till alla er som hjälper mig när det är svårt!

Oftast är politiken möjligheter. Varje människa kan vara med och bidra på det sätt som passar den bäst. Det är fokus i morgon.

För mig och ponnyn och de viktigaste, eleverna.