Basicgrejer gällande politiska uppdrag

Runt om i landet väljs nu personer som kommer att få förtroendeuppdrag inom politiken och nya fullmäktigen tillträder Ett stort grattis till alla er som fått möjligheten!

Jag tipsar om basicgrejer gällande uppdrag.  Jag gör lika nu som jag gjorde när jag fick mina första partipolitiska uppdrag 2005, även om mina personliga förutsättningar är helt annorlunda eftersom jag är en av Sveriges få priviligerade heltidspolitiker.

Försök få fatt i alla mötesdatum så fort du bara kan. Skriv in alla i kalendern. Med tid och plats så du alltid har koll. Många möten i till exempel fullmäktige och nämnder sätts tidigt. Till dessa hör ofta gruppmöten av olika slag.

De här tiderna är heliga i min kalender. Begravningar eller höga, jämna födelsedagar går före. Inte mycket annat.

Därefter ser jag till att fylla i annat som hör partiet till, medlemsmöten kanske eller 1 maj eller vad det kan vara som du vet är återkommande.

Efter det planerar jag in nöjen. Dvs träffa min familj, konserter eller kompishäng. Ibland dyker viktiga saker upp snabbt, när jag hade annat planerat. Oftast ändrar jag då ”skojet” om det går. Detta eftersom jag åtagit mig ett uppdrag och då gör mitt yttersta för att fullfölja detta även om det inte är kul att lämna återbud till vänner.

Ofta står en partiaktivitet mot en annan i kalendern, det är ett dilemma som får lösas från gång till gång.

Om du inte kan närvara på ett möte pga någon omständighet, meddela alltid den du ska meddela SÅ FORT SOM MÖJLIGT. Det underlättar för alla.

Det är inte kul att vara gruppledare, ha avsatt tid för möte och så visar det sig att till slut kommer bara tre av åtta. Hade människor sagt till i tid så hade den situationen kunnat förutses några timmar innan (oftast) och då hade mötet kunnat styras om. Tre av åtta blir inget bra möte och deras tid är då bortslösad. Det går inte att tänka ”det gör väl inget om bara jag är borta”, för du har oftast inte helhetsbilden.

Det finns i princip inga skäl till att inte anmäla förhinder till ett möte. Möjligen att du har glömt det, men har du skrivit upp det går det inte att glömma.

Läs handlingarna innan mötet. Okej, du kanske inte hinner läsa exakt allt till gruppmötet, men läs ärendelistan, bläddra och fånga essensen. Dyk i det du tror är de största frågorna. Då får du ut mycket mer av diskussionerna. Och diskussionerna av dig.

Även om du inte har den ledande rollen i gruppen, inse att du är vald för den här uppgiften och därför är en ledare i ditt parti. Det betyder att du bör bidra till att hitta lösningar, inte vänta på andras förslag. Det är svårt att leda en grupp som tror att ledaren är den som ska stå för all aktivitet.

Passa tider. Av ungefär samma skäl som varför du bör anmäla förhinder. Du är nonchalant mot andras tid annars och slösar med den. Kom i tid och stanna tills mötet är slut. Några, det utkristalliseras rätt snabbt på en mandatperiod, gör till vana att komma sent och gå tidigare. Till synes utan skäl för det. Kanske finns det sådana, men om man inte vet om dem uppfattas beteendet som att personen faktiskt inte tar sitt uppdrag på särskilt stort ansvar.

Inse att för media och väljarna kommer du nu alltid att vara socialdemokrat framför att ”vara bara du”. Det tar ett tag att inse men är du vald är du redan där. Om du hamnar i trubbel av något slag kommer du inte att kunna säga att det ju är du som privatperson som gjort det, för du kommer att vara en socialdmeokratisk företrädare och partiet kommer att bedömas utifrån det du gör och hur du agerar i alla sammahang. Vad du skriver i sociala medier, hur du figurerar på bilder osv. Det är en svår omställning och jag tror inte jag är riktigt där än, men efter ett par tabbar som svider (jag kan ta det, men jag vill inte besudla partiet, det mår jag så dåligt av) är det ett viktigt tips.

Var med i partiverksamheten. Kanske någon tänker att genom att sköta nämndsuppdraget gör jag också mitt för partiet. Du gör mycket för partiet, men medlemmarna förväntar sig att du ska vara med på så mycket partiverksamhet som möjligt. Utåtriktade arrangemang, medlemsmöten i arbetarekommunen eller grundorganisationen, i 1 maj-tåget osv. Och det är en självklarhet för hur ska du annars ha förankringen? Av de saker som medlemmarna pratar med mig som ordförande i Socialdemokraterna i Gävle om återkommer mycket ofta en irritation över att somliga företrädare aldrig syns i verksamheten. Det är inget bra och inget kul rykte att dras med. Så häng på!

Detta är en knapp bråkdel, och inget har ens med det politiska hantverket att göra. Det får bli ett annat inlägg. Eller ännu hellre, när vi ses i verksamheten!

En gång skrev jag också om styrelsearbete.