Då är jag klar

Sedan klockan elva i dag är de tolv år jag tjänstgjort som riksdagsledamot över. Mest kommer jag ta med mig en stolthet över att jag gett så mycket av mig själv för att försöka göra Sverige bättre under tolv år. Mer jämlikt. Mer jämställt. Mer hållbart. Jag är särskilt glad över att ha jobbat med samtyckeslagstiftningen och fått den klubbad. Mäns alla varianter av våld mot kvinnor är ett globalt samhällsproblem.

Vi är många med arbetarklassbakgrund i riksdagen. När andra hånfullt undrat (för en del är hånfulla mot politiker om du inte visste) hur jag hamnat där har jag undrat samma sak. Och därför tagit uppdraget på allra största allvar. Ständigt gjort mitt allra yttersta jagad av rädslan att ”förstöra för partiet”. En del tycker jag gjort det ibland ändå för att jag stått upp för min åsikt när jag tyckt att partiet halkat iväg åt helvete. Men jag försöker använda ryggrad som mer än en kroppsdel var jag än är. Det har förekommit en del mörka dagar i det här uppdraget också, det har det.

Det är många som betytt mycket under den här tiden och jag vill särskilt tacka en som varit extra speciell. Min bänkkollega Patrik Lundqvist från Sandviken. En fantastisk människa och vän. Att få jobba med honom har varit det allra bästa. Ett stabilt stöd, en sann kamrat och en mycket intelligent samtalspartner med enorm humor.

Jag vill önska honom och de andra tre mycket kompetenta partivännerna från Gävleborg som svarade ja på uppropet klockan 11 (och därmed tillträdde) varmt lycka till. Sanna Backeskog, Kristoffer Lindberg och Linnéa Wickman. Jag är så glad över att vara representerad av dem i riksdagen. Fyra ledamöter för oss igen, en framgång för solidariska värderingar.

Mitt engagemang kommer förstås att fortsätta i Socialdemokraterna lokalt. Jag har aldrig engagerat mig för poster eller karriär. Jag har engagerat mig för att jag tror på socialdemokratins möjlighet att förbättra för alla och det vill jag fortsätta vara en del av. Stort tack till alla er som under åren backat mig på olika sätt. Ni är många från Gävle arbetarekommun och mitt hemdistrikt som alltid varit med mig på olika sätt. Bäst är ni. Bäst. Utan er hade orken trytt.