Det är ingen samling

Och det är viktigt att påpeka det eftersom jag undviker att samla saker pga blir lätt manisk då. Eller som jag sett att influencers kallar det, besatt. Jag vill inte vara något av det.

Men under sommaren har det ramlat på mig olika paletter ändå, Eller coleus som det heter på latin och man använder när man är lite mer internationell. På instagram och så.

Som en del av att inte verka alltför upptagen gör jag en grej av att inte veta deras namn. Men får ändå erkänna att några sorter satt sig när jag lite lätt surfat.

Hur som. De här gamla kompisarna har jag ju haft länge länge. Gör en alltid glad. Kraftig sort med stora färgskiftningar beroende på ljustillgång. Har en stor rackare på uteplatsen nu som jag låtit sticka iväg en aning.

palett2

Den här sorten är alltför vacker för att inte vara extra kär i.

palett4

I höstas fick jag den har av en vän och den är levnadsglad må jag säga. Växer kraftigt, snabb att skjuta rötter i vatten, blir stor och har blommat mest hela sommaren.

palett6

Mormors fina variant förstås. Hämtat nya skott hos henne då den förra dog under vintern. Ibland bara dör de från mig.

palett3

Den här fick jag av grannen när vi flyttade hit för ett år sen. Gul och skir om vintern men slår över i rosa i sommarljuset.

palett5

Och så en himla massa här på tillväxt. Som jag fått av kompisar, mamma, svärmor och kanske faktiskt också köpt någon. Så väldigt trevliga är de när de står där och pyser.

palett1

De ska enligt alla kunniga äldre tuktas skapligt (men man gör ju som man vill och somliga gör ju tex roliga träd eller flätar stammarna) och då blir det ofta skott över. Som ju rotar sig snabbare än ogräs i vatten. Så jag har också spritt ut lite klorofyllkompisar hit och dit. Det är roligt.

Senast igår när vi var på fika hos kompisar så fick de fem färdigrotade sticklingar av lika många sorter. Rolig grej ju.

En syster och en syskonunge var här föra veckan och som aktivitet hade jag att plantera det jag förberett åt dom. Ungen tyckte jag kunde göra det dock, för hon ville inte skita ner händerna. Så fick det bli.

Hoppas du har framgång med dina krukväxter!