Bra information om läget i Afghanistan

sakDe senaste dagarna har oskylda människor dött i terrordåd i Europa. Min övertygelse är att så gott som alla människor upplever detta som hemska, vidriga dåd som inte har någon plats i vår tid.

I sociala medier verkar det vara gott om folk dock som tror att det inte är så, som efterlyser reaktioner från politiker om att fördöma dåden. Det är ofta gjort, de har bara missat … Eller snarare vill få det att framstå som att någon inte bryr sig. En agenda helt enkelt.

Utanför Europa pågår också dessa bestialiska handlingar. Att de sker i ett av världens farligaste länder, Afghanistan förvånar kanske ingen. Men i förrgår dödades runt tjugo personer och ungefär lika många skadades på universitetet i Kabul. Några dagar innan hade fler studenter dödats i staden i ett liknande dåd.

Väldigt få har bett om fördömanden av de här handlingarna.

Jag är ingen expert på Afghanistan alls. Jag följer nyhetsrapporteringen på sociala medier och ser att det sker saker ständigt. Många civila dör. Minns ni i våras när en förlossningsavdelning attackerades och många bäbisar lämnades utan sina mammor?

Jag är också medlem i SAK, Svenska Afghanistankommittén och får deras utmärkta tidning ett par gånger om året. I senaste numret läser jag om enligt ett lagändringsförslag ska så kallade oskuldstester kräva både domstolsbeslut och den anklagades medgivande, inte bara domstolsbeslut. Att ha sex utanför äktenskapet är straffbart i Afghanistan. Vansinne ändå. Jag utgår från att det är kvinnor som ska kontrolleras. Eftersom några tror att det är görligt. Eller gäller det också män? Blir penis blårutig efter ett ligg där?

Jag läser att 4000 familjer drabbats svårt av översvämningar.

Jag läser att i landet har byggts 13000 nya skolor men det behövs minst 7000 till. Skälet är en befolkningsökning och återvändande flyktingar.

Men det skrivs också om en massa bra saker. Hur mödravården utvecklas, hur kunskap om preventivmedel sprids, hur människors liv förändrats efter att de fått en protes och en notis om att aloe veran som odlas i landet tog två månader att bli klart för skörd.

En mycket bra tidning.