Hästarna och övergödningen, oroas inte i onödan

ponny

Just nu är det begripligt hett i hästkretsarna att diskutera en utredning som var klar tidigt 2020. Den heter ”Stärkt lokalt åtgärdsarbete – att nå målet Ingen övergödning”.

Den initierades 2018 med direktiven att utredningen ska:

  • analysera drivkrafterna för lokalt åtgärdsarbete och ge förslag på hur dessa kan förstärkas,
  • föreslå nya eller förstärkta styrmedel som leder till ökad användning av lokalt anpassade, kostnadseffektiva åtgärder,
  • utreda förutsättningarna för att återföra näringsämnen från kustvatten och sjöar för att minska övergödningen,
  • lämna förslag till etappmål som bidrar till genomförandet av miljökvalitetsmålet Ingen övergödning och behovet av ett stärkt lokalt åtgärdsarbete med beaktande av delmål 6.3, 6.6, 14.1 och 15.1 i Agenda 2030 och de tre hållbarhetsdimensionerna samt miljökvalitetsnormerna för vatten- och havsmiljö,
  • utarbeta förslag till finansiering av föreslagna insatser, och
  • lämna nödvändiga författningsförslag.

Vad är då övergödning? En kort sammanfattning är: ”Näringsämnen i form av kväve och fosfor finns naturligt i miljön men när extra näringsämnen tillförs i vattnet på grund av mänskliga aktiviteter kan övergödning uppstå.”

Vilka kan konsekvenserna bli?

”Förhållandet mellan organismer störs i vattnet. Växtlighet som ger skydd påverkas och utgör födosöksområden för fiskyngel och andra djur. Stora mängder växtmaterial kan falla till botten och därmed skapa syrebrist som i sin tur slår ut bottenlevande djur och fiskar.”

Du kan läsa mer HÄR.

Sverige och våra vatten har stora problem med övergödning. Övergödningen äventyrar miljön och i förlängningen våra möjligheter till ett gott liv. Därför tillsatte regeringen en utredning, och av direktiven ovan ser ni att det är ett mycket brett uppdrag. INTE riktat direkt mot hästnäringen.

Den färdiga utredningen finns att läsa här och omfattar drygt 300 sidor.

Den handlar bland annat om jordbruk, skogsbruk, avlopp, industrin, konsumtion och hästhållning. Det vill säga tar ett brett grepp på frågorna, precis som uppdraget var. Se den blå texten ovan.

Nu ser det ut så här när MUF har skrivit en debattartikel som sprids.

Det är den HÄR artikeln.

Det fastställs som en sanning att regeringen är ute efter att förstöra för svensk hästsport. MUF gör naturligtvis helt rätt i att plocka upp frågan, det ska de göra. Det är fingret i luften.

Men problemet är att de skapar en oro, förmodligen helt i onödan.

Jag har under mina 17 år i Socialdemokraterna aldrig hört någon säga att man vill förstöra svensk hästsport. Jag har nog aldrig hört någon tala illa om hästsport som fenomen alls. Jag kan inte heller påminna mig om att jag hört någon miljöpartist göra det. Jag uppfattar inte att något enda parti någonsin talat illa om hästsport/-näring som fenomen.

Från att beställa en utredning om att hitta olika alternativ till att hejda övergödning till att bli anklagad för att vilja förstöra svensk hästsport är steget långt. Att påstå detta är dessutom helt oseriöst och taget ur luften.

Vad händer i detta nu? Regeringen har inte tagit ställning till någonting utifrån rapporten. Riksdagen har inte tagit ställning till någonting utifrån rapporten.

Det som står i rapporten är INTE en fastslagen åsikt eller förslag från varken regering eller riksdag. Detta vet också MUF. Tyvärr kanske det inte är allmän kunskap, ser jag utifrån hur detta sprids i hästkretsar. Det är därför jag skriver det här inlägget.

För hästnäringens skull ser jag att det skulle bli en del problematiska saker minst sagt om detta genomfördes i sin helhet. Därför förstår jag att hästnäringen nu gör precis det de ska, nämligen skriver remisser och opinionsbildar i frågan.

Utredningen är utskickad på remiss och det betyder att regeringen ber intressenter att ha synpunkter på de olika förslagen. HÄR kan du läsa om det. Sista augusti är sista dagen för att skicka in.

Vad som händer efter det vet ingen i dag, men remisser finns av en anledning, för att en regering vill veta hur landet ligger innan man går vidare och få in fler viktiga aspekter som inte utredaren tänkt på.

Om jag ska gissa har jag mycket svårt att tro att om det kommer ut skarpa förslag från regeringen till riksdagen från den här utredningen kommer de inte att se ut som de såg ut i utredningen gällande hästnäringen.

Det säger jag dels som hästtjej, dels som riksdagsledamot med tio års erfarenhet.

Kommentera gärna om ni har frågor om processen.

Jag vill också säga att jag verkligen tyckte om en kommentar jag såg gällande det här skriven av en annan för mig okänd hästtjej. ”Det viktiga nu är att hästnäringen visar att man förstår allvaret med övergödningsproblematiken och att det i remisserna kommer in förslag möjliga att genomföra för att också hästnäringen ska göra sin del i miljöarbetet”.

Det tyckte jag var lösningsinriktat.

Här är jag på Mazarin nu i sommar.

116773451_10158809196218474_8940980801989160424_n

 

1 tanke kring ”Hästarna och övergödningen, oroas inte i onödan

Kommentarer är stängda.