Skit i normen om du vill!

Snurrade runt i Sveriges Radios app för att lyssna på något. Mina två stående i veckan är Stil och Plånboken. Därefter blir det lite Medierna, Filosofiska rummet, Kaliber och dokumentärer.

I går provade jag Kropp & Själ, och ett program om ”Den nöjda singeln”. Det var jättebra!

Det här är inget inlägg för att man borde göra si eller så. Det handlar om att göra precis som man vill. Det kan verka enkelt och självklart. Det är det inte. Normen om att man ska vara två tillsammans och att man till exempel ska vilja ha barn är superstark. Lever man utanför den är det svårt att se. Ingenting i sociala medier eller det allmänna skvallret får sådan uppmärksamhet som sådant som har med detta att göra. Förlovningar, bröllop, barnalstrande … Like, like, like!

Det är lätt att tro att man är ensam om att inte välja normpaketet. Det är man inte. Men det finns inga starka markörer som får uppmärksamhet så att man känner att det finns fler som en själv. Hur manifesterar man att man bor ensam och är glad över det utan att det verkar patetiskt? Hur säger man att man är nöjd med att inte vara i en fast relation? Det går inte. Yppas något sådant så tror folk ändå att man ljuger och egentligen är ledsen … Mycket om det i programmet.

Vänner som jag har vittnar om detta hela tiden. Hur de på släktträffar får svara på frågor om de träffat någon än (som om det är självklart att de vill), hur de får höra att den biologiska klockan tickar och att det väl ändå inte är för sent (som om man brydde sig).

Det svåra är egentligen inte att leva utanför normen. Det svåra är att andra, medvetna eller omedvetna tvåsamhetsvurmare, ska ge fan i det. För som sagt, det finns inget man kan göra eller säga för att de ska förstå att det är precis som det ska vara. Säger man nåt är det inte värt något, eftersom de VEEET att allt man vill är att gifta sig och köpa hur.

Att prata till normfrälsta är ofta svårt, men det går ju att nöta in så förstår de efter hand. Så jag tänker att jag främst riktar mig till alla som lever glada på ett sätt som tyvärr inte passar omgivningen, ge fan i vad andra tycker. Svara till och med spydigt. Det får man.

Även om främst äldre damer blir djupt kränkta av det, eftersom de tycker sig veta det mesta om vad man borde. OBS! Inte alla äldre damer …

Vill också rekommendera två avsnitt av Stil på samma tema. Ett. Två. Också mycket bra. En del överlappande, men det gör inget när man dyker i ämnet.