Riksdagspolitiker högt utbildade

Utifrån en debattartikel kan man få en bild av att riksdagsledamöter saknar högre utbildning.
Bild som visar riksdagsledamöternas utbildningsnivå.

utbildningsnivå

46,8 procent av politikerna har eftergymnasial utbildning i tre år eller mer. När det gäller de som får rösta har bara 19,6 procent så hög utbildning. Här finns statistiken om ledamöterna.

Jag är medveten om att skribenten till artikeln försöker göra en poäng av att ”vem som helst kan bli politiker”. Det är både sant och inte. Det är fantastiskt att bo i ett land där det inte är krävs att komma från rätt familj för att ha en chans att få sitta i beslutande församlingar. Den som vinner förtroende i sitt parti och från sina väljare får chansen, det är samma möjlighet för alla. Det gör man på sin samlade kompetens. Dvs erfarenheter, förmågor, driv, kunskaper och en massa annat. Att tro att de kompetenserna enbart skulle komma från akademisk utbildning är felaktigt. Man kan bilda sig på många fler sätt än så, lyckligtvis.
Det är inte sant att ”vem som helst” blir politiker”. Den som backas av ett parti och väljare kan bli det. Men alla kommer inte att backas av ett parti.
Däremot är det allvarligt när färre människor väljer att engagera sig partipolitiskt, för det gör urvalet mindre. Det är det som är en reell fara när det handlar om att hitta politiker av lämpligt virke. Utbildningsnivå är inte det som är avgörande i sammanhanget.

Dessutom görs det vanliga men felaktiga, att påstå att ett politiskt förtroendeuppdrag skulle vara att likna vid ett yrke.