Det där med Bocken

Det här var i går. Stor, fin, gul och 50. Massor av människor på invigningen. Massor av människor som planerat för att åka och titta på bocken innan jul.

Men jag hann inte ens somna i går innan beskedet om att han brunnit ner kom. Sedan kunde jag inte sova, pga måste läsa på och smsa vänner och vara förbannad. Så många som är så ledsna.

Till det alla på sociala medier som brölar om att det är klart den ska brinna, ”det är ju det som gjort den känd”. Det stämmer, det fattar alla, Gävlebor också. Det betyder inte att vi vill att den ska brinna. Vi vill att han ska stå där, vår julkompis. Brinner den efter jul, okej, inte hela världen.

Vi vet ju ingenting så klart om vem som gjort det här. Om det är ett grabbigt vad eller någon annan mandomsrit. Men kul är det inte.

Och alla ni som har glada idéer om att bocken borde göras av plast eller betong eller glas eller så. Kreativt. Men en julbock görs i våra trakter av halm.

Det är heller inte ”kommunen” (många använder svepande ”kommunen” för att de tror att det är kommunen som betalar, men det är till största delen stadens handlare) som gör fel som bygger en halmbock. Det är alltid den som tänder på som gör fel.

bokcen