En vegetarians ständiga irritation

En bra sak som jag upplever är vanligare utomlands än i Sverige är en enkel markering i menyn för maträtter som är vegetariska/veganska. En liten grön bock eller sådär. Större kedjor som också finns i andra länder kan vara bra på det. Så enkelt och bra. Ta efter!

I Sverige blir det vegetariska bättre och bättre, men bra är det  inte. Är förvånad över att hemstaden Gävle inte kommit längre. Men det är också här som lokaltidningen drar på rubriker som ”mitt grillade kött har fått vegetarianer att omvändas” när de intervjuar ”grillmästare”. Normen är hård så att säga.

I dag åt jag lunch med två vänner ute. Någon slags buffé som tydligt annonserar att de har det mesta. Vegetarisk soppa. Hm. Jag ska betala lika mycket som de som vill äta redigt med kött och potatisgratäng för ”vegetarisk soppa”, som jag inte ens vet vad det är för soppa. Kan vara nåt jag inte gillar. Lika dumt som de restauranger som nogsamt specificerar alls sin mat utom det djurfria som anonymt heter ”vegetariskt alternativ finns”. Oftast då någon slags fabricerad biff som de nödtorftigt värmer. Samma varje dag.

Det slutade ändå okej för jag orkade ställa frågor och fick då oumph (mkt bra vegeteriskt protein) till de andra tacogrejerna. Men ingenstans stod det på lunchmenyn att det var en möjlighet.

Har jag skrivit om avslutningsfesten vi hade med riksdagsgruppen på restaurang Hasselbacken? Var och en som går betalar 250 kr för att täcka del av arrangemanget och maten. Helt okej. Förutom att jag nu varit på tiotalet sådana här fester och det köttfria alltid är riktigt jäkla dåligt. En gång fick jag tex potatiskaka med varm tomat. En gång tömde de upp blandade Astrid & Aprona-produkter på ett fat osv osv. Så jag sade noggrant till att de måste förvissa sig om bra mat för oss som äter klimatsmart. Jag tror nog de provade. Men när de andra fick stor köttbit, god sås och hasselbackspotatis fick vi hasselbackspotatis plus en sån där fabriksbiff. Ingen sås. Då surade jag ur.

Jag kan verkligen inte förstå varför restauranger inte vill erbjuda bra vegetarisk mat på ett sätt som gör att jag och andra känner oss välkomna? Är det svårt? Ta hjälp. Jag kan konsulta. Andra kan förmodligen det ännu bättre än jag.

Det är fortfarande så att mina vänner ofta anpassar val av ätställe efter mig, vilket gör att alla som har kasst vegetariskt inte bara förlorar mig utan också mina vänners pengar.

Här är ett annat roligt exempel från Visby i veckan. Vän beställer kött. Jag beställer pasta som är vegetarisk. Skulle uppskatta råvarukostnaden på pasta plus sås till max femton kronor, om det inte var oerhört exklusiv matolja som de dränkt den i, för den var det mycket av.

Hur betalade vi?

köttkvitto