Det är totalt lögn. Sade lögnaren.

GD har gjort en bra film om det de kallar ”maktsåpan” i Gävle. Jag förstår att de kallar det så av dramaturgiska skäl, men för oss som befinner oss i ett läge där vi vill det bästa för Gävle känns det onödigt förminskande av något som är allra högsta allvar, att jämföra med en såpa.

Å andra sidan … kanske man måste ge dem lite rätt. Vi är naturligtvis många som tycker oss ha insikter i vad som händer, även om vi har olika bilder av den populära sanningen.

Det som är sanning är att en moderat till mig igår sade att vårt besked om att kliva tillbaka efter nyår när vi inte längre har någon budget att regera på var ”som en kalldusch”. En partivän fick höra av annan moderat ”ni kan inte göra så här” när det gick upp för hen att nu ska de få ta ansvar för sin politik.

Det är ett problem för oss att det hittills varit svårt att få gehör för vår bild av processer som varit efter valet 2014. GD:s ledarsida skriver gärna ”sanningar” som kanske inte riktigt är förankrade annat än hos somliga med ett särskilt egenintresse. Vi upplever att det som sagt låter annorlunda när det kommit från Alliansföreträdare till media än de samtal som våra företrädare haft med varandra.

Ständigt har vi fått dragits med de gamla påklistrade epiteten av maktfullkomlighet, inte vill lyssna, inte vill prata. Att anklagas för sådant och säga ”fast det där stämmer inte” är ju svårt utifrån medial logik. Ett parti som styrt Gävle i nästan hundra år utifrån valresultat men ändå under flera år anklagats för att ha ”tagit” makten, inte fått den utifrån valresultat.

Vi har anklagats för att inte ha förstått att vi tappat väljarstöd. Tro oss, detta har vi förstått. Vi är några som kan siffror skapligt bra. Just därför satt vi också i två månader i samtal med Alliansen i höstas. Fyra partier där tre låter ett föra deras talan, apropå egen styrka …

I kväll publicerar Arbetarbladet en artikel som äntligen känns som lite upprättelse, om jag får använda det ordet. Här är texten från den:

”Edsvik anklagades ha ljugit om budgetinvit – här avslöjar Källgren Sawela sanningen

– De fick frågan, sade Jörgen Edsvik (S).
– Det är total lögn, sade Alliansen.

Erbjöd de rödgröna ett gemensamt budgetsamarbete, eller inte?

Nu avslöjar Inger Källgren Sawela (M) hur det egentligen låg till.

Under de rödgrönas presskonferens på måndagen, berättade Jörgen Edsvik att Alliansen blivit inbjudna till uppförandet av en gemensam budget.

När Alliansen senare på dagen kallade till presskonferens, frågade Arbetarbladet huruvida de blivit tillfrågade av de rödgröna angående intresset av en gemensam budget.

– Det känner vi faktiskt inte till, sade Inger Källgren Sawela (M)

– Tyvärr, det har vi inte blivit, konstaterade Helene Åkerlind (L)

– Förvånande att vi får höra dem säga det. Total lögn, menade Lili André (KD)

– Jag har inte fått frågan iallafall, avslutade Ann–Helen Persson (C).

Ord stod mot ord.

Det visade sig att det var Edsviks ord som stod stadigast.

– Han frågade om vi skulle göra en budget tillsammans, berättar nu Inger Källman Sawela.

Varför sade ni i går att han inte ställt frågan?

– Han slängde ur sig frågan när han och jag hade ett möte i september. Jag kände inte att det var en seriös fråga, säger Inger Källgren Sawela.

Hon menar att den dagen då frågan ställdes, var påfrestande på flera olika sätt. Efter en näringslivsfrukost, där de övriga i alliansen stängts ute, hade hon och Jörgen Edsvik ett möte, bland annat för att diskutera alliansvännernas utestängning.

– Det blev rätt tuffa diskussioner mellan oss och det är i det sammanhanget han frågar om vi ska göra en budget tillsammans, nästan som i förbigående, säger Källgren Sawela.

Förmedlade du hans fråga till dina alliansvänner?

– Ja, det gjorde jag. Jag har Sveriges starkaste Allians bakom mig och även om jag uppfattat frågan som seriös hade vi aldrig tackat ja till det.”

Den här artikeln är en av de mest klargörande gällande hur svårt det är att föra kommunikation med Alliansen i Gävle. Våra direktiv var alltså i höstas att allt ska gå genom Moderaterna. Så har vi i stort därför jobbat. Inger Källgren Sawela låtsades i går som att hon inte fått frågan. I dag säger hon att hon fick det, men inte tog det seriöst (helt oklart varför det inte skulle vara seriöst) och trots att hon inte tog det seriöst har hon ändå förmedlat frågan till de andra borgerliga kommunalråden. Som i sin tur också alla de säger att de inget hört om detta.

Apropå seriöst.

Dessutom. De har uttryckt (när de låtsas som att de inte fått frågan) att de gärna skulle ha fått den för då hade de minsann kunnat vara konstruktiva. Eller? Vad säger egentligen Källgren Sawela om det? ”Vi hade aldrig tackat ja till det”. Det börjar bli lätt att se hur hopplöst det hittills varit att föra samtal med Alliansen i Gävle.

Så ni som trott att det är de rödgröna som på något sätt skulle varit ”maktfullkomligt omöjliga” har nu äntligen fått veta att det inte ligger mycket sanning i det.

Det hedar dock Inger Källgren Sawela att hon nu är ärlig om det här. Jag hoppas att det kommer att finnas förutsättningar att föra samtal av ett annat slag nu. För Gävles bästa.