Var det verkligen så oväntat?

Under dagens kommunfullmäktige i Gävle så skedde något som kan kallas ”historiskt”. Det sittande minoritetsstyret med S, V och MP lägger ett budgetförslag, Alliansen lägger ett (samma ramar som SVMP men med en hoper att-satser om blandade saker) och SD lägger ett.

Inför dagens möte har vi anat att det som skedde skulle ske, dvs att SD snabbt deklarerar att de kommer att rösta på Alliansens förslag. Detta motiverades bland annat med att Moderaternas politik närmat sig SD:s och att de rödgröna vanskött Gävle.

När detta stod klart ajournerades mötet och vi rödgröna stämde av de planer vi tidigare hade haft, nämligen att om det är ett faktum att vi förlorat budgeten också deklarera vår avgång vid nyår. Varför nyår? För att vår liggande budget gäller tills dess. Rent praktiskt finns det då också tid att på ett bra sätt hitta en ny ledning.

Sedan körde vi budgetdebatten och jag måste säga att jag var förvånad över att Alliansen och SD med två undantag inte alls berörde detta med att sittande styra kanske skulle behöva gå som en konsekvens. De två undantagen gjorde sina inlägg mer provocerande än att de trodde att det faktiskt skulle hända. Det verkar helt enkelt som att trots att Alliansens företrädare gärna kallat oss maktfullkomliga, och synonymer till detta, inte själva klarade av att tänka tanken att vi inte alltid kommer att finnas vid styret.

Åkerlind från Liberalerna skriver på Facebook: Idag på fullmäktige hände det något som för mig var helt oväntat. Alliansens budget fick stöd av en majoritet i fullmäktige. Överraskningen tycktes vara som störst hos oss som vann de andra tycktes ha haft föraningar.

Vet inte om Åkerlind insinuerar att vi skulle ha haft förhandsinformation från SD. Det hade vi inte. Vi hade bara dragit slutsatser utifrån det som sagts på nämnder samt utifrån det politiska läget. Däremot övervägde vi om vi förra veckan skulle ringa SD för att kolla, men vi avstod. Vi har aldrig ringde dem tidigare och vi ville inte höra från talarstolen något som kunde misstolkas som att vi ringt dom för att på något sätt söka stöd. Det vill vi som bekant inte. Känns som ett bra beslut eftersom dagens debatt tydligt visade att SD:s spärrar för vad man säger om andra människor nu är borta, också i Gävles beslutande församling.

Framåt eftermiddagen blev omröstningen klar och det stod klart att vår budget förlorat. Mötet ajournerades. Journalisterna bjöds till en kort dragning med kommunalråden från S,V och MP som klargjorde att den här konstellationen inte kommer att styra längre än till nyår eftersom vi inte vill administrera en budget som med sin inriktning ligger rätt långt bort från det vi vill.

pressis

Detta kallades ”budgetchock” och snabbt började det florera ”nyval”. Nyval är knappast troligt. Däremot måste det nu formas en ny konstellation som är beredd att styra. Eftersom det nu finns en Alliansbudget med stöd av SD känns det rimligt att tänka att det måste landa i knät på nämnda partier.

Efter samtal med några moderater verkar det faktiskt så att de var förvånade, hade inte tänkt att det här skulle hända. Jag tänker inte spekulera precis nu om hur de kommer att hantera situationen, men det kommer att bli mycket intressant. Många interna möten för dem framöver som de inte räknat med innan julen.

Hur var det för ett år sedan när vi skulle forma ett styra? I samtalen som fördes var Alliansen noga med att de skulle hålla ihop till varje pris men att alternativet att nåt annat parti kunde komma till dom kunde vara en möjlighet. Eftersom det inte är en fair deal, att så att säga bara få utan att släppa nån kompis var det ingen som ställde upp på det.

Vi gjorde tappra försök att föra samtal med vart och ett av de enskild Allians-partierna men fick svaret att de håller ihop och det är via Moderaternas representant som all kommunikation går.

Vi har tolkat det som att det fortsatt så och när de nu säger att de inte känner till att vi har velat föra samtal med dom så kan det bero på att Moderaterna helt enkelt inte velat och inte fört den informationen vidare.

Så kan det bli när varje parti inte klarar av att företräda sig själv, för så var det för C, KD och dåvarande FP.

Nu ser jag att det låter lite annorlunda i dagens artiklar. Nåväl, vi har lämnat vårt besked. Vi får se om de hör av sig eller om någon hör av sig eller om det finns en lösning där vi inte involveras.

Den där ”budgetchocken” var nog bara en chock för media och för Alliansen. Helt oklart varför. Jag tycker det var så uppenbart vad som skulle kunna hända.