Maffig måndag

På förmiddagen besökte jag och min kollega Patrik Kustbevakningen, den del som finns i Gävle. Vi träffade två anställda som berättade om hela myndigheten, om verksamheten i närområdet och utlandstjänstgöring. Aktuellt just nu är att svenska kustbevakare i Medelhavet med KBV 001 Poseidon.

”Många människor på flykt har offrat sina liv på havet, vilket i praktiken innebär att gränsövervakningen i del flesta fall övergår i sjöräddning. KBV 001 för med sig utrustning för att kunna ta hand om många människor ombord och tryggt och säkert föra dem till fast mark.”

Kustbevakningen har många lika uppdrag och samarbetar med räddningstjänst, polis och tull bland andra i frågor om säkerhet, brottsbekämpande och liknande. Att ta ett ansvar för havsmiljön är en stor bit. Plocka upp olja till exempel. Ytterst summarisk beskrivning.

Viktig hälsning från de vi träffade är att promillelagen på sjön har varit en stor framgång, och att de som ifrågasätter den vet inte vad de pratar om.

Patrik och jag tittar på vattenskotern som fanns med på en av båtarna.

kustbevakningen

Därefter fyllde jag på med samtal med kommunalråden i Gävle, möte med arbetarekommunens verksamhetsutskott och rundade av med en informationsträff där polisen i Gävleborg berättade om hur de arbetat med medborgardialogerna i uppstartsfasen. Kändes mycket bra och hoppfullt inför framtiden.