Kommunfullmäktigemåndag

Sista måndagen i månaden brukar vi hålla fullmäktigemöte i Gävle. Start 0900 och avslut helst senast 1700. Öppet för alla som är intresserade av att kolla på plats, men sänds också över radion och på webben från gavle.se.

Mest tid i dag har använts till frågan om försäljningen av drygt 700 av Gavlegårdarnas lägenheter. Där har Vänsterpartiet en avvikande åsikt.

Det är ju ingen ny fråga utan det finns i direktiven sedan tidigare att en mindre del av beståndet ska säljas för att finansiera del av behov gällande nybygge och rust.

Alliansen har inte ideologiska dubier kring detta. Det har Socialdemokraterna, men efter att ha vänt och vridit på läget ser vi att det här är det rätta.

Som Martin Vadelius twittrade: ”Känsla man får när man sitter på : Pragmatisk socialdemokrati never goes out of style.”

Själva debatten var rätt frustrerande att lyssna på. Jag brukar ju hålla mig till ”kort och kärnfullt”. Av detta hade ingen av de manliga debattörerna något intresse. Somliga gick upp gång på gång för att repetera sina poänger och analyser. Oklar nytta i detta.

En hel del handlade om det ”politiska spelet” och partiernas interndemokrati snarare än frågan.

I just den delen går det dock inte att bortse ifrån att när moderaterna dammar till Vänsterpartiet som allra hårdast var det på sin plats att poängtera att M för bara några månader sedan i samtal med Vänsterpartiet om makten i Gävle lät meddela att de kunde komma överens om allt, huvudsaken var att avpollettera Socialdemokraterna.

Detta vill Moderaterna nu inte gärna kännas vid. Det får en ju förstå.