Rapport från parlamentariska läget i Gävle

Det är väldigt väldigt synd att vi inte kunnat hitta en blocköverskridande lösning. Skulle ha förenklats om allianspartierna kunnat splittra upp sig vilket vi var beredda att göra från våra samarbetspartners, trots stor nöjsamhet med det samarbetet. Vi tror att en stabil, blocköverskridande majoritet varit bra.

Den här texten har vi publicerat på Socialdemokraterna i Gävles hemsida.

Rapport från samtalen om styret i Gävle

Efter många, många timmars samtal med Allianspartierna i Gävle visar det sig att det tyvärr är svårt att hitta en hållbar parlamentarisk lösning utifrån valresultat och mandatfördelning.Från Socialdemokraternas sida har vi sedan valet varit öppna för samtal med våra tidigare samarbetspartners V och MP, samt med M, FP, C och KD. Från oss har främst Jörgen Edsvik och Åsa Wiklund Lång fört samtalen.Vi har tyvärr inte fått träffa något borgerligt parti enskilt utom M, som vid alla tillfällen sagt sig företräda hela Alliansen. Det är ett arbetssätt som gjort processen mycket osmidig då vi uppfattat att de inte haft mandat utan måste återkoppla och det har dragit ut processen i onödan.

Vi har varit öppna för många olika sorters parlamentariska lösningar och lagt förslag på flera. Huvudmålet har varit att bilda en ny, blocköverskridande majoritet. Därför har det varit olyckligt att Alliansens viktigaste mål har varit att hålla ihop, inte att bidra till en hållbar parlamentarisk lösning för Gävle. Vi har varit villiga att luckra upp vårt nuvarande samarbete inom det rödgröna blocket om någon/några av allianspartierna gjort detsamma. Strikt blockpolitik är inte vad Gävle behöver utan breda politiska överenskommelser som kan ge trygghet och stabilitet även under kommande mandatperiod.

Näär majoritetsbildningar misslyckats så har S, V, MP, M, FP, C och KD letat olika modeller där alla partier skulle dela på makten och där vi kunde hitta en typ av förhållningssätt att stilla oss där vi är väldigt oöverens i politiken. Också detta har visat sig svårt. Delar man exakt lika på allt , som Alliansen krävt, och lägger man en gemensam budget, som man också vill, så är man ett gemensamt styre enligt vårt sätt att se det.

För oss Socialdemokrater har det varit viktigt att hitta en lösning där inte bara SD utgör opposition till resten av Gävles partier. Vi tror inte att det skulle vara bra för demokratin.

Det som troligen händer nu är att två minoritetsförslag ställs mot varandra i kommunfullmäktige. Ett lite större bestående av S, V och MP samt ett lite mindre bestående av allianspartierna.