Kärleken till kladdkakan

Kanske är det mer än tjugo år sedan som jag klippte ur ett recept ur Land. ”Annas chokladklaka” tror jag det var som lockade mig. Det är fortfarande det enda recept jag kan utantill.

Det finns massor av olika recept och flera böcker som fokuserar på kladdakakor som varit hett en längre tid. Det är lätt att förstå varför. Det är enkelt, billigt, gott och omtyckt av de allra flesta.

Jag har den här boken som ibland inspirerar till något nyskapande. Av Mia Öhrn.

kladdis

För en månad sedan bjöd jag nya medlemmar i Socialdemokraterna på citronkladdkaka. En ljus variant alltså. Recept hos Hembakat. Väldigt god!

Man vanligast är att jag, som nu, slänger ihop Annas variant. Väntar ivrigt på att den ska bli klar och sedan kallna lite. Godast då.

Ta fram en två tvåliterskastrull. Smält 125 gram smör. Rör ner 3 dl socker, 3 matskedar kakao, två teskedar vaniljsocker. Knäck i två ägg och rör ner. Avsluta med 2,5 dl vetemjöl.

Få ner smeten i en vanlig sockerkaksform som du smörat och bröat (eller kokos går ju bra). In i ugnen på 175 grader i en halvtimme.

Det blir alltså inte en massa disk för det här. Man behöver inte ens vara van bakare för att lyckas.

Glad kladdkakans dag!