Ja. Eller nej. Eller ja.

Jag funderade, borde jag blogga nåt om det här med Gävlemoderaternas haveri?

Jo, det är anmärkningsvärt. Det går inte att bortse ifrån. Utifrån en motion som Miljöpartiet lade i Gävle så har alla utom M och SD i kommunfullmäktige beslutat att Gävle ska bli en så kallad fristad för en förföljd konstnär.

Detta är ett solidariskt förhållningssätt, och något som vi också tror kan vara med och utveckla konsten och därmed tanken hos människorna i Gävle.

Moderaterna har nu gått så långt att de överklagat till Förvaltningsrätten.

Ni skämmer ut Gävle, skriver Jenny Wennberg på ledarplats.

Hur som helst. Om det nu skulle visa sig att Gävle kommun (och andra kommuner som är fristäder) inte ”får” vara det, så är det väl så. Vi är dock många partier som visat oss välvilliga till solidaritet i sammanhanget. Alla utom två då.

På sociala medier finns en (liten) diskussion om detta och jag har fått frågor från både Moderaternas distriktsordförande i Gävleborg, Patrik Stenvard, samt Måns Montell som är ny i Gävles M-topp.

Ingen av dem vill säga någonting annat än att det ligger utanför den kommunala kompetensen. När jag frågar dem hur de ställer sig till den argumentation som förts fram av Källgren Sawela, Bornegrim och Bjerkén vill de inte svara alls. De hänvisar bara till den kommunala kompetensen. Det går inte att få dem att svara på om de håller med trion som inte alls håller sig till att tala om kommunal kompetens.

Istället handlar det om att konstnären kanske har en familj och att de kommer att tära på vården. Frågor kring bostäder. Och fonderna som ska användas för finansieringen, de är ju till för Gävleborna osv osv.

De har dessutom dristat sig till att skriva till Expressens kultursida och ifrågasätta att de ifrågasatts. I ett härligt mejl om ”Sverige Demokrater” och formuleringar som ”Vi följer med stort intresse att följa frågan”. Kulturskribenten måste ha dånat, som man sade förr i tiden. Sedan dödar hon dem i text. Läs här!

I går kväll uppmärksammades Gävlemoderaterna i Kulturnyheterna. Läs och titta!  Kulturministern är förfärad.

Jag trodde verkligen så mycket mer om Inger Källgren Sawela.

2 tankar kring ”Ja. Eller nej. Eller ja.

  1. Pingback: Mer pisk på Gävlemoderaterna | Elin Lundgren

  2. Pingback: Moderaterna i Gävle | Elin Lundgren

Kommentarer är stängda.