Mer pisk på Gävlemoderaterna

moderatmejl

Jag skrev tidigare om den Gävliska moderattrion som fått landsomfattande kritik, även av sin egen minister, för sin hållning i fristadsfrågan.

Det stoppar inte där.

Madeleine Sjöstedt, folkpartiets kultur- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad skriver en debattartikel i Svenska Dagbladet.

”Alla vänner av yttrandefriheten förstår det stora värdet av fristadssystemet. Med alliansregeringen har frågan prioriterats och Statens kulturråd bedriver ett föredömligt arbete för att skapa fler fristäder. Växjö, Jönköping, Sigtuna och Skellefteå har på senare tid fattat beslut om att bli fristäder.”

De har också återigen omnämnt i Kulturnyheterna, inte i positiva ordalag då.

Expressens Jens Liljestrand skriver mycket sågande om de oförstående Gävlemoderaterna. Han är också rätt hård vad gäller den språkliga förmåga de inte kan anklagas för att besitta.

”Spektaklet blottar en spricka inom Moderaterna vad gäller synen på kultur, bildning och civilsamhälle. Å ena sidan de som, likt trion i Gävle, enbart ser fristaden som en utgiftspost som man inte har råd med (”Det regnar inte manna från himlen i Gävle vi har stora tunga frågor och utmaningar”).”

Arbetarbladets Bodil Juggas uppmanar till att tänka om, i likhet med vad andra klarat. Kristian Ekenberg på samma kulturdel skriver en fyllig artikel i frågan och vad det egentligen innebär.

”Författaren Ola Larsmo är ordförande i Svenska PEN och en av de tongivande rösterna i fristadsfrågan. Han ser allvarligt på att Gävlemoderaterna försöker påverka ett demokratiskt taget beslut genom en ”juridisk teknikalitet”.

– Det här är den värsta attacken på fristadssystemet som jag har upplevt. Politiskt är det unikt.”

Också Gefle Dagblads ledarsida vågar sig på att kritisera Moderaterna.

”Så säger Gävlemoderaten Niclas Bornegrim till kulturnytt i SVT.

Uppenbarligen utgår Gävlemoderaterna från att den konstnär som kommer hit – liksom eventuell medföljande familj – inte kommer att ge något tillbaka, bara kosta. Troligen bottnar detta i en skeptisk inställning till kulturen snarare än mot människor med utländskt härkomst.”

Att Bornegrim dundrat på förvånar mig inte det minsta. Källgren Sawela förutsätter jag har vett att ångra sig.h

1 tanke kring ”Mer pisk på Gävlemoderaterna

  1. Pingback: Moderaterna i Gävle | Elin Lundgren

Kommentarer är stängda.