Treterminssystem

Jag fick kämpa för att få igång streamingen från SSUs kongress. Liksom alla andra gånger jag försökte under kongressen gick det dåligt. Då känns det bra att kunna luta sig mot Aftonbladets direktsändning av Löfvens tal (ana ironin).

Stefan Löfven fokuserade på utbildningspolitik är min bedömning. Skojade lite om att han tycker att kepsen ska vara av osv. Landade i att S i höst kommer att budgetera för fler relevanta högskole- och universitetskurser på sommaren. Att detta ska vara ett steg mot ett treterminsterssystem. Läs mer på S hemsida.

Jag ser det här ut mitt perspektiv från att vara student. Jag läste en lärarutbildning på 4,5 år. Mer än två månader per år rullade inte studierna. När man jobbar har man fem veckors semester. Jag vet att det finns en tanke om att även studenter ska kunna jobba på sommaren för välbehövligt tillskott osv. Jag vet också att det inte alltid är lätt att få arbete.

Någon sommar valde jag att läsa de sommarkurser som på sätt och vis var relevanta för min utbildning (en om flora och fauna och en om Östersjön) men inte kunde kompenseras i tid på programmet.

Jag hade varit superlycklig om chansen hade funnits, de somrar jag så önskade, att plugga in programmet snabbare och också ha försörjningen tryggad. De somrar jag ville. Ville jag välja att t ex chilla hela eller halva och hade förutsättningar för det, så okej. Det är en valfrihet när den är fin!

Jag förstår de inspel som gjorts till mig, med en rädsla att någon då kanske kommer på tanken att yngre elever inte behöver ha sommarlov/vila, att yrkesarbetande inte behöver ha semester osv … Det är en sluttande planet-diskussion som vi alla får hjälpas åt med.

Fördelarna med de här förslaget och de problem som det skulle lösa ur olika aspekter är alltför viktigt för att avstå. Istället får vi, som vanligt, träna på att hålla många bollar i luften.