Hermans levande historia

Hermans historia heter spalten Herman Lindqvist skriver i Aftonbladet. Att han älskar och dessutom är erkänd för sina historiska kunskaper med böcker osv vet vi. Vad jag hittills inte riktigt greppat är att han inte vill att historia ska vara just historia.

Men okej, han gick bananer över namnet Estelle. På riktigt. Han tyckte att det lät som namnet på en nattklubbsdrottning och därmed var dåligt. Nattklubbar är väl något för pöbeln helt enkelt.

Dagens text visar att han verkligen på riktigt anser att det finns olika slags människor och att han ÄLSKAR klassamhället. Det där i kombination är riktigt ofräsch.

Rubriken är ”Bröllopet försvagar monarkin” och anspelar självklart på Madeleine och Chris. Ett bröllop som ”på sikt kommer att sänka monarkin” och om prinsen gifter sig med Sofia nästa sommar ”påskyndas monarkins undergång”.

”De kungliga blir allt mer vanliga. De gifter sig med vanliga människor och får vanliga barn som går i vanliga skolor och väljer vanliga yrken”.

Jag riktigt känner hur äcklad han är av detta med ”vanliga” människor.

Hans problem är inte detta i sig utan att fler kommer att ställa sig frågan ”Varför ska vi stå och buga för den här priviligerade familjen med allt mindre kungligt blod i ådrorna?”

Nu är det väl så enkelt att det inte finns blått blod. Det är rött överallt och vi är alla jävligt vanliga. Däremot har han väldigt rätt i att familjen är priviligierad.

Det är kärnan i det som vi som inte är så förtjust i monarkin tar avstånd ifrån. Det handlar inte om huruvida Estelle är gullig eller om Vickan är trevlig. Det har inte alls med personerna eller deras blod, blått eller rött, att göra.

Det har att göra med precis den mening som Herman Lindqvist är livrädd över att ”för många” ska tänka: ”Är det inte dags att vi själva, i demokratiska val, får bestämma vem som ska vara vår statschef?”.

Jo, det är dags. Och det har ingenting att göra med att kungligheterna i dag har fått den stora förmånen att gifta sig av kärlek. Det har med demokratiska värderingar att göra. För oss som vill leva i framtiden.

(Nattklubbsdrottningen på bilden kommer för övrigt att behöva be statsministern om lov att få gifta sig. Det måste få ett slut. Befria Estelle och så vidare.)

1 tanke kring ”Hermans levande historia

  1. Pingback: Kungamiddag, nej tack! | Elin Lundgren

Kommentarer är stängda.