Vem är projektledare hemma?

För fem år sedan kom Gunilla Bergstens bok om att hon säger upp sig som familjens projektledare. Ur DN-artikeln: – Fortfarande är det nästan alltid kvinnorna som står för familjelogistiken och ansvarar för att allt funkar. Ett tungt jobb som tar mycket tid och kraft, ofta utan att omgivningen ens märker det, säger Gunilla Bergensten

I dagens Arbetarbladet finns en stor artikel om Maria som tagit fram en app för familjeplanering. Sprunget ur att det var svårt för henne och hennes ex att få till det kring det gemensamma barnet. ”Maria berättar om ett tillfälle när hon hade påmint Englas pappa så många gånger att hon till sist själv rörde ihop dagarna”.

Englas pappa Reijo kommenterar appen: -På jobbet är jag skärpt, men privat kan jag vara ganska virrig. (…) Nu ser jag direkt vad som står i kalendern, jag tycker det är bra Han berättar också att han inte är så bra på att fylla i saker.

Så Maria har gjort appen (grymt!), men Reijo verkar trots det vara den som glider med, för han är lite virrig privat.

Är inte detta ett typexempel på att mammorna ta huvudansvaret för projektledningen?

Gunilla Bergström säger: En allvarlig aspekt är att det handlar om en hälsofråga för kvinnorna, säger hon. Hon är övertygad om att många kvinnor slits ner av att både sköta sina vanliga jobb och jobbet som familjens projektledare.

Om någon av er inte kan hålla isär sak och person, så tror jag både Maria och Reijo är trevliga.