Ingen kommer undan Olof Palme

Det starkaste intrycket Palme gjorde på mig var när Latin Kings (som jag alltid älskat, de var allt Norrala inte var) samplade en del av hans fantastiska tal om fördomar, i låten” Fördomar 2″ från skivan ”Mitt kvarter” från 2000.

Just för att jag tyckte att han sa självklarheter på ett genialt sätt och kanske för att jag ungefär då började fundera på samhället på allvar.

Den här referensen till TLK finns också i Greiders bok ”Ingen kommer undan Palme”. Jag började läsa i somras och har läst många gånger, korta bitar. När jag läser den här typen av litteratur viker jag ett hundöra nere på de sidor jag tycker mig vilja hitta enkelt sedan.

Jag har vikt fast:

”Medlemskadrerna i partierna har minskat snabbt de senaste årtiondena, liksom antalet fritidspolitiker. De få aktiva som är kvar framstår därför i någon mening som avvikare. Det är en ond cirkel. Människor som föraktar politiker bygger upp mängder av fördomar och felaktiga föreställningar om vad till och med deras lokala politiker sysslar med eller har för förmåner, och det är möjligt just därför att så få är politiskt engagerade.”

”Arbetarklassen måste helt enkelt organisera sig för att maktförhållandena på en arbetsplats och i samhället ska kunna urskiljas. Den avgörande skillnaden i maktresurser löper rakt över genom alla samhällen När sociala rörelser på vänsterkanten och bland löntagarna skapas- då skapas samtidigt en nu, potentiell världsbild, ett sätt att se på världen. Borgerligheten, å sin sida, är inte i samma behov av sådana kollektiva rörelser därför att en spontan och individuellt uppfattad värld är just den borgerliga värld man önskar sig.”

”Det är för övrigt därför som de nya Moderaterna idag så pass lätt i retoriken an bejaka denna välfärdsutveckling: De har inte bara glömt att deras egna företrädare bekämpade Det starka samhället, de har dessutom anammat en bild av att den välfärdsstat som växtre fram var en mer elle mindre logisk följd av samhällsutvecklingen själv och att inget val behövde göras, ingen politisk viljeakt nödvändig.”

De här utvalda styckena talar för sig själv. Bok klart värd att läsa. Skriven efter valet 2010 och Greider skildrar känslor många av oss hade varianter av då.