Bagare, bullar och mer Bollnäs

I kylarna ligger ogräddat bröd i fem grader och väntar.

 Limpor ska det bli! 208 stycken.

Bollnäsbagar´n, är det bekant? Bageri som levererar bröd till Bollnästrakten och till viss del till grannkommuner. På ICA Söder i Gävle kan vi som bor i residensstaden köpa produkterna.

Vi träffade Joakim Olsson som äger Bageriet sedan ett antal år, själv bagare i grunden. Silos med mjöl, gigantiska tråg för att göra degar i, kylar och ugnar … Här görs både mat- och fikabröd. Joakim bestämde sig också för att ta över ett av Bollnäs anrika fik (okej, det finns typ två) Nya Konditoriet, NK kallat. Jag åt där för inte så länge sedan och tyckte det var väldigt fräscht och gott.

Bagarna jobbar från midnatt och framåt för att vi ska kunna köpa färskt bröd från morgonen. Alla dessa hjältar som arbetar på nätterna! (Vilket Reinfeldt precis upptäckt och därför talade särskilt som skiftesarbetarna i Almedalen).

Varför tyckte jag så mycket om att träffa Kjell och Joakim i dag? Jo, därför att de verkar ha ett så coolt förhållningssätt till sitt företagande. De ser och förstår att framgången ligger i att hela tiden vara i framkant och leverera det som marknaden vill ha. För Kjells del är det just nu våtservetter för sjukhusbruk, för Joakim moderna bakverk på kondiset kombinerat med trenden att folk vill ha det genuina.

Ibland när företagare (oftast en företrädarorganisation) talar är det byggt på alldeles för mycket gnäll. Mitt beröm går till Joakim och Kjell som personifierar insikten om att de måste göra bra grejer, då går företaget bra.

När jag möter företagare är det den här typen jag blir glad av, som jag håller tummarna för och talar gott om. Som ger människor chanser (t ex via sommarjobb), som ser att framgången styr de själva och som vill vara en del av en positiv anda.

Hos Joakim och Bollnäsbagar´n avslutade vi med fika. Med bullar från bageriet på andra sidan dörren.