En uppfuckad arbetsmarknad

rein

För en tid sedan fick jag Reinfeldts bok av en kompis (inte jag som satt klistermärket om någon undrar). Torps bok om hur människor med utländsk bakgrund utnyttjas på svensk arbetsmarknad fick vi till riksdagen för en tid sedan.

Började lite på Reinfeldts bok tidigare under våren. Ler lite när han skriver om torgmöten. ”Det andra är att aldrig släppa mikrofonen till dem som vill ställa frågor. De som kommer på torgmöten har ibland en tendens att inte ställa några frågor, utan istället ta tillfället i akt att berätta lite av sina egna tankar”. Med det sagt, allas tankar är intressanta, men i den form där de hör hemma och bäst fångas upp. Vilket inte är frågestunder.

Han beskriver också när han är vigselförrättare och möter en del pars ganska orimliga förväntningar. Också det igenkänning.

För en sådan bok som Reinfelds självbiografi tror jag det krävs ett väldigt stort intresse av samhällsfrågor och politik för att orka igenom. Man behöver ganska stor förförståelse gällande namn och processer för att det ska bli greppbart.

Nu har jag ju skaffat mig det och hänger med, men den är inte särskilt roligt skriven ändå. Jag läser för att det alltid finns ett intresse av hur Socialdemokraterna under motsvarande period uppfattas av honom. Mest irriterad blir jag på beskrivningen av Juholt som jag finner djupt orättvis. Eller ja, egentligen är det väl bara det som irriterar mig alls. Resten är rätt väl känt.

I boken beskriver han hur de gör förändringar på arbetsmarknaden. Det kommenteras i Torps bok så här:

1 juli 2007

”Arbetslivsinstitutet läggs ner. Sverige blir utan bas och riktning för arbetslivsforskningen. Alliansregeringens första budgetproposition innehåller också stora nedskärningar av Arbetsmiljöverket, närmare 160 miljoner kronor ska tillsynsmyndigheten spara till 2009. Inspektörerna minskar, liksom kontrollen av arbetsgivarna. Nordiska grannländer häpnar över att Sverige som en gång var föregångslandet i arbetsmiljöfrågorna halkar efter.

15 december 2008

Alliansregeringen inför nya regler för arbetskraftsinvandring. Även Miljöpartiet röstar ja. Arbetsförmedlingens kontroll slopas. Politikerna låter företagen själva bestämma behoven av utländsk arbetskraft.

Vidare beskrivs sedan förändringar av F-skattereglerna så att det blir enklare för företag tvinga anställda att starta eget och därmed slippa ansvar för dem. Revisionsplikten för små företag tas bort, vilket handlade om 70 procent av alla företag. Sedan dess har aktiebolag som företagsform blivit ett bra verktyg i den ekonomiska brottsligheten.

Och så om överenskommelsen med Miljöpartiet 3 mars 2001

Den borgerliga regeringen går ihop med Miljöpartiet om migration. Det ska vara lätt att komma till Sverige och försörja sig som anställd eller driva företag. Efter migrationsöverenskommelsen säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M):

”Vi som tror på att människor ska kunna röra sig över gränser och söka sig ett bättre liv någon annanstans har gjort den här överenskommelsen”.

Torp fortsätter beskrivningarna om hur Arbetsmiljöverkets tillsyn 2015 har minskat från 35 000 till 20 000 per år. Hur handeln med arbetstillstånd pågår och hur byggboomen skapat ett samhälle som vuxit sig enormt.

Jag har bara hunnit läsa halva Torps bok efter att jag påbörjade den igår kväll. Men det den vill skildra (som iofs inte var okänt innan heller), hur Sverige blivit ett paradis för kriminella som vill tvätta pengar, hur människor utnyttjas brutalt då de sover i skogen på natten och reparerar din bil på dagen är så viktigt. Den är dessutom lättsamt skriven. Enkel för de flesta att läsa igenom.

Det är ett oerhört viktigt dokument över nutiden och som verkligen skulle behöva både mer uppmärksamhet och givetvis åtgärder för att få stopp på dessa människor som utnyttjas. De som är ansvariga måste stå till svars och benen för denna marknad bara kapas.

Om du frågar mig är det av ännu högre prioritet apropå migration än att fundera på om vi ska hjälpa människor som flyr för sina liv, det vill säga asylsökande.

Nu är Reinfeldts bok ledig. Säg till om du vill ha den av mig. Försten får den så att säga.