Gävles boende för ensamkommande

I går besökte jag boendet som Frälsningsarmén i Gävle ställt i ordning för ensamkommande med hjälp av civilsamhället. Lagt mycket pengar när samhället inte förmått. Nu betalar kommunen verksamheten. Men ideella behövs.

Människor som inte stod ut med att de unga, utsatta ska bo på gatan. Flera centrala företrädare i mitt parti har betonat att dessa unga måste ta ett eget ansvar för sin situation. Något som vi inte skulle uttrycka på samma sätt gentemot unga som fötts här och  har svårt att hitta bostad. Då ska politiska lösningar (förstås) till. Hur de ska höra för att ta detta ansvar utan kapital eller kontakter eller ens personnummer ibland framgår inte.

Vi pratar om en grupp som först flytt (hört om talibaner och Afghanistan som ett av världens farligaste länder?) och sedan till stora delar blivit och blir mentalt mosade av den svenska migrationsmaskineriet. Många har vi dessvärre förlorat då de i desperation valt att avsluta sitt liv.

Gymnasielagen är okej för de som omfattas. De som diffar på några dagar eller veckor kan vara nästan köra i gymnasiet och vi utvisar dem efter flera år i Sverige. Till ett helvete. Där utlovad återetablering inte verkar funka. Förstås. Plus det är krig. Eller ja, inre väpnad konflikt som de som vill försvara det brukar säga. Det låter ju så mycket bättre.

Hur var det? Behövde vi unga i Sverige som inte annat vill än jobba? Jo.

Killarna på boendet och personalen där besökte mig i riksdagen för någon vecka sedan, på sitt sportlov. I går besökte jag dem. En mycket trevlig kväll med prat om allt möjligt.

Jag ska tillbaka när det är en ljusare kväll. Måste träffa deras får, höns och duvor också! Hamid och jag delar kärleken till djur.

LÄS HÄR om boendet.

2 reaktion på “Gävles boende för ensamkommande

  1. Vivi-Anne Sundqvist

    Elin Lundgren, du skriver rakt och tydligt som den kloka och skickliga riksdagspolitiker du är. Besöket på flyktingboendet och det du beskriver, ger i ett nötskal svaret på varför vi ska ta väl hand om de unga som flytt från krig och värsta nöd hit till Sverige. Tack för din rapport om vad du tar dig tid med, personliga besök, rapporter, och personligt engagemang för de flyktingar som behöver få del av vårt stolta, mänskliga rättigheter.

Kommentarer inaktiverade.