Ett jävla solsken

ester

Bremmer har skrivit en mycket underhållande och lärorik biografi om Ester Blenda Nordström.

Jag har stött på Ester Blenda lite nu och då. Bland annat i det här Stil-programmet. Hon nämns också i biografin om Astrid Lindgren ”Denna dagen, ett liv” där hon sägs vara en av Lindgrens förebilder.

Vad gäller personen Ester Blenda är det tydligt att det var en person med stor personlighet. Ingen person som gick i familjens eller samhällets ledband precis. Hon har helt enkelt banat väg för alla som inte är sugna på det, kvinnor särskilt. Det tog henne ut på äventyr jag inte kunnat gissa. Imponerad över insatsen i finska inbördeskriget, undervisningen av samer och att hon verkade ha älskat kvinnor. Hon använde orden för att hon kunde, och fick. Trots att så många män var av andra åsikter.

När jag läser tänker jag att Sverige tedde sig så litet. Många kändisar och alla var de kompisar. Inte sant förstås, men lätt att få det intrycket.

Sprit är alltid skit och här ännu ett liv som troligen hade fungerat bättre utan detta dövande drickande. Ledsamt.

Lärorik på så sätt att den ju också beskriver historien ur olika aspekter där Ester Blenda snuddade. Det kan ingen någonsin få för mycket av.

Hett lästips alltså.