Sittstrejk mot utvisningarna till Afghanistan

myntis

Sedan i söndags sittstrejkar ett stort antal unga personer mot utvisningarna till Afghanistan. Målet är att få träffa Migrationsverkets Ribbenvik för att prata om läget i landet.
Innan dagens gruppmöte träffade jag dom en timme för att höra deras historier om varför de inte kan leva i Afghanistan och varför de räds utvisningarna för sig själva och sina vänner till landet.
De undrade hur så många kan tro att Afghanistan, ens delar av det, är säkert. Samtidigt bad de mig hälsa alla jag känner att de väldigt gärna berättar. De välkomnar alla till Mynttorget i Stockholm. Så ni som vill veta hur de upplever läget, gå förbi och prata en stund.

Läs lite här. Men håll i minnet att siffrorna verkar mer positiva än hur det är. Räknas man som under 18 är sannolikheten att man får stanna större. Men många, många räknades upp i ålder ett, två eller tre år under förra året. Baserat på godtycke. Och då blir siffrorna annorlunda. Då försvinner synen på att de behöver skydd.

Nu på kvällen har demonstrationen attackerats. Det verkar handla om killar från motståndsrörelsen som tycker det är fräckt att med våld ge sig på en utsatt grupp. Det gör mig så ont, och gör mig så förbannad. Hotet mot säkerhet kommer bland annat därifrån. Rakt ur det de själva vill tro är det ursvenska. Kräk.