”Vem blir förresten jag om de rycks bort från mig?”

Läs en intervju med Jan Stattin från Gävle i Dagens Integration.

Delar:

”Jan Stattin berättar att både hans fru och han själv är eniga om att de aldrig skulle kunna leva med att Amir togs ifrån dem.

– Det är nog många som känner så. Man kan inte komma nära en person och sedan se dem föras bort i handbojor och fotbojor. Man vill tänka att han klarar sig, men hur länge?

Säkerhetsläget i Afghanistan där Amir kommer ifrån försämras ständigt. Enligt en ny FN-rapport som publicerades för några veckor sedan har rekordmånga civila dött i Afghanistan det senaste året. Sedan januari i år har 1662 civila dödats i landet, enligt rapporten. Några veckor innan rapporten publicerades vädjade Afghanistans flyktingministrar till Sverige och EU att stoppa utvisningarna till landet då de menar att landet, på grund av säkerhetsläget och de stora flyktingströmmarna från grannländerna, inte har kapacitet att ta emot de afghaner som återvänder.

Men än så länge gäller det avtal som Sverige tecknade med Afghanistan förra året. Enligt avtalet ska Afghanistan se till att de personer som återvänder till landet från Sverige får ett värdigt mottagande.

– Verkligheten är att bara ett fåtal kommer att klara sig men andra kommer inte det. Det är inget man kan acceptera, säger Jan Stattin.”