Många ser Sveriges orättvisa behandling av unga från Afghanistan

Läraren Ute Stöckkmann som skriver till Fridolin.

”Det är orimligt att anta att bara var tionde ungdom i denna kategori  skulle ha skyddsskäl eftersom vi vet hur utsatta ungdomarna är. De flesta har afghanskt ursprung och de tillhör den diskriminerade minoriteten hazarer. Många har flytt från en flyktingtillvaro i Iran på grund av rädsla för att skickas till kriget i Syrien. Andra riskerade att bli dansande pojkar hos någon lokal klanledare, hotades av tvångsäktenskap eller flytt från talibanterror.

Den låga bifallsfrekvensen kan enbart betyda att ungdomarna systematiskt blir misstrodda, vilket omskrivs med att de inte kan göra sina asylskäl sannolika. Med dessa migrationspolitikens sannolikhetskalkyler skickar vi, med ditt goda minne, lovande ungdomar till en utsiktslös framtid, till en tillvaro utan respekt för liv och mänskliga rättigheter!”

Isobel Hadley-Kamptz skriver ledaren: ”Ensamkommande lever med konstant rädsla för döden i Kabul”

”Nu sitter de fast i byråkrati som till synes slumpmässigt skickar iväg en del av dem till Afghanistan, ett av världens farligaste länder. Detta oavsett om de kanske är uppvuxna i Iran och helt saknar familj och vänner i Afghanistan. Väl där kommer de hamna på gatan och sannolikt plockas upp av någon krigsherre som lättillgänglig kanonmat. Det här är alltså en framtid som tonåringar i Sverige och Dalarna just nu måste oroa sig för, utöver att försöka göra bra ifrån sig på nationella proven.”

Ett gott exempel på att rättssäkerheten i Sverige inte fungerar när det gäller det här. Tvillingarna får helt olika besked, en ska till Afghanistan, en får stanna i Sverige. I texten säger Migrationsverket:

”Migrationsverket har inte kommenterat brödernas fall specifikt men säger generellt att säkerhetsläget i Afghanistan är allvarligt. Att det är en lågintensiv väpnad konflikt. Men inte så allvarligt läge att alla riskerar att råka illa ut bara av att vara där.

– För att Migrationsverket ska bedöma att någon från Afghanistan är i behov av skydd krävs det individuella skäl. Att det finns ett hot riktat mot just den personen, säger Peter Mokvist som är rättslig expert i asylfrågor på Migrationsverket.”

Vill påminna om att alla svenskar rekommenderas att INTE åka till Afghanistan.

 

8 tankar kring ”Många ser Sveriges orättvisa behandling av unga från Afghanistan

 1. Maria

  Tack tack tack!
  Du är ett ljus i mörkret! Hälsar mina ensamkommande elever från Afganistan och jag ?

 2. Mats Eliasson

  Elin – mitt innerligaste tack för ditt modiga ställningstagande för de ensamkommande ungdomarna. Du kan var den som kommer att rädda socialdemokratins anseende om du får fler med dig. Hälsningar Mats Eliasson, god man för en pojke från Afghanistan som fortfarande inte fått beslut och 18-årsdagen närmar sig.

  1. Elin Inläggsförfattare

   Hej Mats! Jag gör det jag kan. I Sverige ska 18-årsdagen vara något att se fram emot! Något som ska ge fler möjligheter. Men för de ensamkommande är det bara förenat med försämringar. Det är inte anständigt.

 3. Lisen Vogt

  Tack Elin!
  Du inger hopp! Vilket fantastiskt civilkurage du visar. Ordet solidaritet får vingar genom dig!

Kommentarer är stängda.