”Jag fungerar inte så” x 2

Margaretha Wedin ska ta över kommunalrådsposten för Centerpartiet i Gävle från 1 oktober.

För två veckor sedan gjorde Arbetarbladet ett reportage om henne. Det genererade många frågetecken.

Om vad hon tycker är viktigt:

”Men vilken är din viktigaste fråga?

– Jag vet inte. Jag har nog ingen stridsfråga. Jag är ingen stridis, jag fungerar inte så.”

Om hur hon kommenterade det politiska läget:

”Men en sak är hon i alla fall väldigt klar över. Hon tänker inte samarbeta med S, V eller MP.

– Nej det tänker jag inte.”

Jag skrev apropå detta en fråga till Centerpartiet i Gävle på debattplats.

I svaret fick Centerpartiets ordförande säga som det var, att Wedin hade lite otur med hur hon uttrycker sig: ”Som Elin Lundgren mycket riktigt påpekar är det viktigt att i rådande politiska läge vara lyhörd för andra partiers inställning och söka uppgörelser för Gävles bästa. Jag har talat med Margaretha Wedin. Hon ber om ursäkt om hon uttryckt sig otydligt.”

I går publicerade Gefle Dagblad sitt porträtt av Margaretha Wedin. De har fångat upp att hon tidigare var aktiv moderat, men ställer i princip inga frågor om det. Nåja.

”I en intervju med Arbetarbladet nyligen sa Margaretha Wedin att hon aldrig kommer att samarbeta med de rödgröna, ens i sakfrågor. Ett uttalande som hon senare tvingades backa ifrån efter att ha blivit ifrågasatt i en debattartikel av Gävles S-ordförande Elin Lundgren. Utan samarbete över blockgränsen ligger varje omröstning i händerna på SD som är vågmästare.

– Vi inom C står så otroligt långt ifrån SD:s ideologi så för oss finns det inte på kartan att samarbeta med dem. Det går bara inte. Samarbete söker vi med de rödgröna.”

Men bytte du uppfattning efter att ha blivit ifrågasatt?

– Nej, absolut inte.

Men först sa du att du inte ville samarbeta med de rödgröna ens i sakfrågor och nu säger du tvärtom. Det är väl att byta uppfattning?

– Nej, jag har inte bytt uppfattning. Jag tyckte så redan från början. Men jag är ovan vid det här. Det var en lång intervju och det kan vara så att man svarar fel helt enkelt, säger Margaretha Wedin.”

Om jämställdhet har Wedin följande att säga:

”Men att hon skulle brinna för jämställdhet vill hon inte gå med på.

– Nej, jag brinner inte för saker. Jag fungerar inte så. Det är klart, det har funnits och finns kanske fortfarande en tid där kvinnor inte har lika lätt att ta sig fram som män. Men det har blivit oändligt mycket bättre, säger hon.”

”Men vad vill hon då som kommunalråd? Finns det något hon vill ändra på? Det är lite svårt att få konkreta svar på det.

– Jag är inte helt klar över det än måste jag säga.”

Däremot: ”Hon har även en idé om att skapa en ungdomsgrupp att använda som bollplank inför politiska beslut.” Kan någon informera det nya kommunalrådet om Gävle ungdomsråd?

Jag tänker lika om allt det här som Margaretha tänker, nämligen:

”I en sluten medlemsomröstning valde medlemmarna Margaretha Wedin till partiets nya kommunalråd. I oktober ska hon ta över stafettpinnen.

– Det är omtumlande. Jag tänker: oj, vad var det som hände? Hur gick det till?”

(Jag kollade in valresultatet från -14 och egentligen skiter jag väl i personkryssen men jag noterade att Wedin drog hem ETT kryss.)