Semesterbilden med alkohol

En bekant skrev just på Facebook att hon nästan glömt att berätta den goda nyheten att hon nu har semester, att hon ville göra det obligatoriska kungörandet.

Jag kommenterade ironiskt:  För att det ska vara på riktigt bör du visa bild på alkoholhaltig dryck, för att påvisa att livet nu verkligen leker.

Jag har verkligen reagerat på det i sommar. Det var en fredag i början av juli där så många av mina bekanta flashade en bild på någon alkoholdryck med en jublande text om att semestern är här. Sedan spridda skurar i jämnt flöde.

Att glädjas över semestern är djupt mänskligt! Men varför är det så poppis att illustrera det med alkohol? Jag har några gissningar förstås, där den enklaste är att alkoholen för oss svenskar ges platsen som den ultimata göraren av god stämning. Alkohol står för allt fint och festligt och mysiggörande. Semester är ju mysigt. Så enkelt.

Det står var och en fritt att tycka att inget kan symbolisera några veckors ledighet bättre än alkohol, men varför är det så viktigt att visa det på bild?

För mig betyder den där bilden att man är med och sprider en bild av att alkohol är samma sak som det goda livet. Jag behöver inte ens berätta om varför det inte är så. Särskilt för barn till vuxna med alkoholproblematik som inte är särskilt nöjda över förälderns semestervanor.

HÄR är en studie som visar på att unga som exponeras för alkohol ofta på sociala media dricker mer än andra.

Om vi hjälper varandra med att på sociala medier ständigt koppla samman alkohol och glädje, vilken bild sprider vi?

 

 

2 reaktion på “Semesterbilden med alkohol

  1. Barnfrittliv

    Det är så viktigt det du tar upp. Alkohol tycks gå hand i hand med att ha roligt, mysigt, trevligt, vara social osv. Jättesynd. Studien belyser ju också en viktig bit kring hur tv-program bidrar till detta. Tänker på Vänner som mycket sällan innehöll scener där Vännerna drack sprit, medan How I Meet Your Mother alltid visar någon scen där gänget sitter på puben. (Finns fler exempel men nöjer mig med dem.) Studier visar dessutom att barn ogillar att se sina föräldrar dricka och att semester och ledighet ska vara lika med alkoholhaltig dryck leder ju till en massa oroliga och ledsna barn… Mycket tråkigt.

Kommentarer inaktiverade.