Fusk med välfärdssystemen

De allra flesta av oss tycker att välfärdssystem i någon form ska finnas. Jag tillhör, inte förvånande, skaran som tycker att dessa ska vara väldigt välutbyggda. Helt enkelt för att människor som behöver hjälp och stöd ska få det.

Men. Jag tycker väldigt illa om när system överutnyttjas av de som inte har rätten på sin sida.

I dag fanns den här artikeln hos Sveriges Radio, om vilka som utnyttjar systemen och hur.

Jag förstår vad Cecilia Nyqvist, förundersökningsledare vid bedrägerisektionen i Stockholm menar när hon säger:  ”– Vi kan inte se att de är kriminella, utan det är allmänheten, vanliga Svenssons som kanske passar på att utnyttja systemet lite grann.” men av formuleringen kan man få intrycket att Svenssonfuskare inte gör kriminella handlingar när de försöker få bidrag de inte har rätt till. Men det är dom. Det är därför sådant polisanmäls.

”Fusk med barnbidrag, underhållsstöd, föräldrapenning och vab-ersättning ligger till grund för majoriteten av Försäkringskassans polisanmälningar. Att det blivit fler polisanmälningar beror till stor del på att fler vab-ärenden kontrolleras. 728 av årets 1 200 polisanmälningar gäller vård av barn.”

Om vi vill ha de här systemen kvar bygger det på att människor tror på dem. När det fuskar så undergrävs den tilliten och de blir mer ifrågasatta. Resultatet kan bli att de försvinner. Är det så ni vill ha det, ni som fuskar?

Och ja, visst ser jag en skillnad mellan att ha organiserad kriminalitet som suger ut systemen, och att min granne ”svindlar lite”, men jag har lika liten respekt för båda fenomenen.

Hoppas alla myndigheter som är involverade orkar jobba på.