Hur träffar man nya kompisar när man är vuxen?

Det var en tweet som svävade förbi i dag.

Om den tänker jag lite olika saker.

Först och främst att inte alla tycker heller det är lätt att få vänner när man är liten eller ung. Så det behöver inte vara en vuxenproblematik. Men visst, som barn och ung fogas man ihop med jämnåriga på skolan och kanske på olika sporter eller musik som man håller på med så att förutsättningarna kanske ses som bättre.

Sedan tänkte jag att den som har ett föreningsengagemang av något slag i vuxen ålder har ganska stora möjligheter att träffa nya vänner. Föreningar finns för nästan allt, så att hitta något som passar ens intresse kan inte vara svårt. Nästan alla föreningar jublar också över fler aktiva.

En annan grej är att gå en studiecirkel eller läsa en kurs på närmaste universitet. Och ja, det går att kombinera med jobb om man vill.

Vidare finns sociala media där man kan interagera med människor på olika sätt. Naturligtvis lite urskillningslöst och helt utan baktanke. Men de som verkar trevliga och som verkar tycka du är trevlig är kompismaterial.

Den viktigaste grejen om man vill bli vän med någon är att ta initiativ, om inte den gör det. Precis som om man kanske är intresserad av någon på annat sätt. Fråga om ni ska ses, göra nåt kul. Som alltid inte kul om det blir ett nej, men heller ingen skada skedd.

Att fortsätta vara vän med någon sedan är något helt annat och jag är ingen expert på området, men jag har rätt många vänner och bekanta som jag månar om. En del träffar jag mer sällan än jag skulle vilja, en del är jag frågande inför varför de inte vill ha så mycket kontakt med mig som jag skulle vilja med dom men allt har säkert goda skäl.

Faktum är att jag är så priviligierad med goda vänner att jag har en handfull jag skulle kunna ringa mitt i natten om det krisar. En rätt stor bunt dagtid, om det nu är måttet. Och jag hinner inte träffa alla så ofta som jag skulle önska. Alltså, väldigt lyckligt lottad.

Jag svarade på den där tweeten. Kortversionen av detta. Hen skulle testa förening.

  1. Gå med i en förening/plugga/studiecirkla. 2. Vad glad och öppen. 3. Fråga om ni ska hänga. 4. Tacka ja om någon som verkar trevlig frågar dig.