Centerpartiet i Gävle byter kommunalråd

persson

Bilden är GDs och kommer från nedan länkade artikel.

Tidigare i veckan kom beskedet att Ann-Helen Persson som nu varit kommunalråd i Gävle i ett halvår väljer att gå vidare till ett annat uppdrag i september.

Jag kan  intyga att ett kommunalrådsuppdrag i en kommun av Gävles storlek inte är en barnlek. Jag har jobbat nära kommunalråd och vet att det är ett uppdrag som tar i anspråk oerhört mycket tid och energi. Utifrån det har jag full förståelse för att politikeruppdraget i en av de högsta ansvarspositionerna kan bli tungt. Mycket tungt.

Så här säger Persson till GD:

Ann-Helen Persson hade helst sett att alliansen och Socialdemokraterna bildat ett blocköverskridande samarbete för att stänga SD ute.

– Men det var inte möjligt eftersom både alliansen och de rödgröna ville hålla ihop, säger hon.

Det här skrev jag så mycket om när det var aktuellt med regeringsbildning i Gävle både efter valet -14 och i vintras när den rödgröna budgeten föll då Alliansen fick stöd av SD för sin.

Socialdemokraterna trivs utmärkt med sina nuvarande samarbetspartier men vi ser att det är ett problem att inte kunna styra kommunen med majoritet. Vi ville därför hitta en stadig majoritet. Allianspartierna, exempelvis Centerpartiet, vägrade att kommunicera enskilt med Socialdemokraterna vid dessa båda tillfällen utan lät sig företrädas av andra partier i förhandlingarna. Jag vet inte varför Centerpartiet inte hade tillräckligt med stake för att föra sin egen talan. Eller om de inte fick.

Det är alltså inte sant att vi rödgröna prompt skulle hålla ihop. Vi hade levande dialog med varandra om olika alternativ.

Poängen: Klart att Gävle förtjänar en hållbar majoritet för att ha klara spelregler i kommunen. Från vårt parti har vi sagt att vi är öppna för mycket. Men ingen kan tycka att det är rimligt att ett parti ska lämna sitt nuvarande samarbete för att ”byta sida” där det gamla samarbetet är intakt. Givetvis måste en helt ny koalition bildas för att få en bra maktbalans och möjlighet till en nystart i ett sådant styre. Det går i många andra kommuner men just i Gävle måste Allianspartierna tydligen blåhålla i varandra. För mig obegripligt om det inte ligger någon sanning i det där om att vara testballong för samarbete med SD som var mycket uppmärksammat i början av året.

Socialdemokraterna bollade upp en hel del andra alternativ, men det vet kanske inte Centerpartiet och Persson om inte andra partiers företrädare lät meddela det till dom.

Jag hoppas och tror att Matvärden och Persson kommer mycket bra överens. Lycka till!