Fullmäktige innan fikapausen

Några saker som hände innan pausen på fullmäktige.

Det började i går kväll. När Liberalernas vice ordförande i ett av kommunens bolag, Pälla Elfström, kommenterade kommande budgetdebatt så här på Facebook:

pälla2

Att en ledande kommunföreträdare inte förstår vad kommunbudgeten har med det kommunala bolag hon är satt att styra är en märklighet.

För det är det som är huvudfokus på kommunfullmäktige i dag, kommunbudgeten för 2017. Det är det som styr kommunens verksamhet det närmaste året. Är Pälla så okunnig? Eller bara så oengagerad i sitt förtroendeuppdrag.

HÄR kan du läsa de rödgrönas förslag.

Lili André, KD, har värderat budgeterna genom att räkna hur många gånger vissa ord förekommer.

Helene Åkerlind, L, berättade diverse anekdoter i sitt huvudanförande. Som sedan visade sig gälla hennes egen son.

Richard Carlsson, SD, gick direkt in på att berätta om hur människor födda utanför Sverige inte jobbar, kastar sten och slåss för IS. Hur synd det är om människor som inte vågar säga vad de tycker om invandring eftersom de då får rasiststämpeln och citerade Martin Luther King ”Den yttersta tragedin är inte de onda människornas brutalitet, utan de goda människornas tystnad”. Magstarkt kan man säga.

Per-Åke Fredriksson, L, ville framhålla att företagare kan vara goda personer som vill samhällets bästa (absolut!) genom att berätta att det var företagare som ”uppdrog” åt Gävle kommun att skapa grunden till Gavlegårdarna, dvs allmännyttans bostadsbolag. Ironin i det är jättestor.

Varför skriver jag det här? Helt enkelt för att en fullmäktigedebatt är full av små och knepiga sägningar som inte lyfts någonstans, men som jag tycker är bra om folk vet.