Enheten för daglig verksamhet i Gävle

edv

”Om alliansens budget går igenom på måndag och LOV införs inom daglig verksamhet, så kommer det få förödande konsekvenser för brukarna, personalen och valfriheten.”
Enheten för daglig verksamhet (EDV) i Gävle kommun syftar till att ge en meningsfull sysselsättning för brukarna, personer med vissa funktionsnedsättningar som fått ett beslut enligt lagen LSS.

Verksamheten bygger helt och hållet på brukarnas behov, intressen och viljor. Sedan starten 1995 har EDV varit Sverigeledande och många andra kommuner har genom åren gjort studiebesök hos oss för att se hur vi kunnat uppnå en så hög grad av valfrihet, flexibilitet och brukarnöjdhet inom kommunal ram. Detta kommer sig av en politisk övertygelse i kombination med mycket yrkeskunniga och engagerade tjänstemän. EDV är en verksamhet för Gävle kommun att vara oerhört stolta över!

Det finns många olika sorters verksamhet och ett utvecklat och välfungerande samarbete med Gävles näringsliv. Dagens stora brukarinflytande kräver en stor flexibilitet hos EDV, som öppnar och stänger nya verksamheter och grupper allt eftersom brukarnas behov och önskemål förändras. Hos EDV finns det med andra ord valfrihet på riktigt, i och med att brukarna har möjlighet att få göra det de vill och byta så ofta som de så önskar. EDV jobbar aktivt med att brukarna ska komma ut mer i det omgivande samhället. Varje år är det dessutom brukare som får en vanlig anställning efter att ha jobbat en längre tid nära ett företag.

Några av de farhågor som vi ser med att kommunen skulle konkurrensutsättas i just den här verksamheten är:
* Inlåsningseffekter för brukarna
* Ett minskat utbud för brukarna
* Otrygghet för brukarna som inte vet hur länge det företag där de jobbar kommer finnas kvar och vad som händer om det försvinner
* Otrygghet för personalen när fasta anställningar tvingas bli tidsbegränsade
* Att helhetssynen över verksamheten tappas
* Att administrationen ökar lavinartat
* Att det ekonomiska tänket kommer att gå före människovärdet – i ett LOV-system måste det bedömas vad varje brukare är värd pengamässigt och detta skulle i så fall påverka hur grupper planeras och begränsa brukarnas individuella val, en gigantisk skillnad mot för hur det fungerar idag.
* Framför allt; en minskad reell valfrihet för brukarna.

Vår uppmaning till Alliansen är alltså enkel. Låt brukarnas inflytande över sina liv stå över företagens vilja att tjäna pengar! Backa från förslaget att införa LOV inom EDV i Gävle!

Eva Älander, oppositionens gruppledare i Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden Gävle

Elin Lundgren, ordförande Socialdemokraterna i Gävle.