Provocerad av Outi Hovatta

I dag är Outi Hovatta, professor i kvinnosjukdomar och förlossningar, Karolinska institutet publicerad på expressen.se. Hela artikeln finns HÄR.

Vi kan börja med ingressen. Den ser ut så här:

länge

För det första utgår hon från sin egen värdering om att det alltid finns en glädje som familjen ger. Det kan det göra. Men det är också så att det finns massor av trasiga, dysfunktionella familjer där ingen är glad åt konstellationen. Att därför bara smälla till med att det är ett faktum att en familj är glädje måste vara ett utslag av naivitet.

För det andra är det väl inte så konstigt att en 22-årig tjej inte känner sig väldigt lockad av att låsa upp sig i sannolikt ojämställt projekt med lång bindningstid.

Nu kanske ni tänker att Hovatta vill göra en folkbildningsinsats genom att upplysa eventuellt ovetande om att den kvinnliga fertiliteten avtar med åldern samt att chansen till enklare graviditeter och förlossningar för både mor och barn minskar med åldern. Det vill hon nog. För det faktumet är sant.

Men det är så mycket som skaver i hennes text.

Hovatta skriver att säkra preventivmedel kom för 60-70 år sedan. Nåja. Så här skriver RFSU: ”Under 70-talet släptes alla restriktioner och det blev fritt att sälja, använda och upplysa om kondomer” P-pillret har just firat 50 år.

Oavsett vilket är typ alla preventivmedel, utom kondomen, något som kvinnan förväntas invadera sin kropp med vilket är sjukt eftersom en kvinnas kropp är något mer komplicerad än en mans. Men så vet ju också kvinnor sedan länge att ett eventuellt barn kommer att vara hennes uppgift, för männen kan enkelt glida undan och det är än i dag socialt accepterat. Förmodligen därför som kvinnor är rätt måna om att kunna ha kontrollen? Såg del två om Leif GW i dag och noterade att den hyllade mannen är en av de som lät en kvinna dra lasset med det första barn han avlade. Kanske orättvist att lyfta ett exempel när det finns tusentals.

Samma argument, ett eller flera barn blir mest troligt kvinnans ansvar, är ju det som gör att många inte känner sig riktigt sugna. Förstår Hovatta? Oh nej, hon tror att mäns ansvar mäts i  relativa termer och inte i absoluta eftersom hon påstår:  ”Här i Sverige tar fäder stort ansvar för sina barn. Nästan alla tar ut pappaledighet, vilket betyder att kvinnornas så kallade karriär inte drabbas så mycket.”

Kvinnor har inga karriärer att tänka på enligt Hovatta, bara ”så kallade” karriärer. Pinsamt! Är hon i övrigt blind för hur statistik kring föräldraförsäkring och tid för hemarbete ser ut? En fjärdedel av papporna tar inte ut en enda dag av föräldraförsäkringen. Ingen grupp jobbar så mycket som småbarnspappor. Senast i dag tog jag del av ett tragiskt kommentarsfält där svenska pappor argumenterar för att de inte behöver ta ut några föräldradagar (vill inte). Hovatta: ”Här i Sverige tar fäder stort ansvar för sina barn.” Har jag berättat om när jag var lärare och på den här kontaktlistan som fanns till föräldrar var det många som bara lämnade kontaktuppgifter till mamman alldeles oavsett om det fanns en pappa med i bilden eller inte? Så var det. Jag skickat ett brev med posten till en adress jag hoppas stämmer till en frånvarande förälder som låtit meddela att de har rätt att ta emot uppgifter om sitt barn angående skolgången om de så önskar.ag har bara skickat sådana till s.k. pappor, aldrig mammor. Jag hörde aldrig från dem. ”Här i Sverige tar fäder stort ansvar för sina barn.”

Hon avrundar biologilektionen med: ”Och alla vill inte ha barn. Jag tror dock att det är värt att diskutera detta mer, så att fler unga kvinnor vågar.”

Inleder helt rätt. Heder åt det, även om vi som inte vill ha barn berörs av när det inte hade varit aktuellt … ”Så att fler unga kvinnor vågar”. Om en kvinna vill ha barn är det väl ändå så att vi kan ha respekt för att hon vill känna att hon hittat rätt partner till exempel. Har Hovatta någon enda aning om hur svårt det kan vara? Har hon sett utbudet på Tinder? Har hon sett skilsmässostatistiken? Hon kanske vill ha en trygg ekonomisk grund för att inte bli beroende av andra. Har Hovatta en aning om hur arbetsmarknaden ser ut om man inte hunnit skaffa sig en utbildning? Hon kanske vill ha någonstans att bo som? Har Hovatta en aning om hur det ser ut på bostadsmarknaden på många ställen?

Jag fattar att Hovatta i grunden vill väl, att hon vill ge tjejer förutsättningar för att kunna få barn om man nu vill det och upplyser lite om menopauser och ägg. Gott så.

Tyvärr andas hela artikeln tydligt att hon inte har en aning om VARFÖR inte horder av 22-åringar kommer in på förlossningen. Inte med ett ord hon har några lösningar på de problem som är lätt att lyfta och som kanske skulle göra skillnad i sammanhanget. Istället tror hon på allvar att vi i någon slags jämställt paradis. Om det vore så väl …

För övrigt är tjejer mer än avelsmaterial. En hjärna till exempel. Det glömmer hon också bort. För vi kvinnor kan bara göra ”så kallade” karriärer.