Gävle som Moderaternas testballong

Dagens Industri var i Gävle strax innan jul. De träffade politiker av olika färger i Gävle för att skildra politiska läget inför maktskiftet 1 januari.

I går publicerades deras artikel och också andra har skrivit om det. Arbetarbladet. Expressen. Svenska Dagbladet.

GD:s reporter hade sökt mig i Stockholm och sen via mejl i förmiddags (stabilt, som om redaktionen inte har mitt telefonnummer) och det blev DET HÄR.

Ser att bland många så satte sig missuppfattningen genast (eftersom folk läser lite glist) och de verkar tro att Alliansen har ett formaliserat samarbete med Sverigedemokraterna i Gävle.

Så är det inte. Den som läser och har insikt förstår att Alliansen i Gävle (jag tror främst Moderaterna) har företrädare som tycker om att gulla med SD på olika sätt och utifrån artiklarna står det klart att Moderaterna centralt vill testa i Gävle för att se hur pass pålitliga SD blir som högerparti och eventuell partner i ett sådant här läge.

Jag tror inte alls att man har gjort upp med Sverigedemokraterna men jag vet att det finns de Moderater som skulle önska att så gjordes mer formellt och jag vet att det finns interna konflikter i partiet om det. Hur de tre andra borgerliga partierna i Gävle ställer sig vet jag mindre om. Det är ett år  sedan dåvarande moderaten Jäderberg lämnade Moderaterna i Gävle. I artikeln står det: ”Även lokalt i Gävle tycker Ewa Stenberg Jäderberg att alliansoppositionen hade kunnat göra mer för att få igenom sin budget. Hon hade exempelvis gärna sett att partierna fört samtal med SD, något som det enligt henne fanns olika uppfattningar om inom M.”

Jag skrev tidigare på Facebook: ”Allt stöd till de alliansare i Gävle som mår dåligt över den SD-vänliga utvecklingen i de egna leden. Jag vet att ni finns och att ni kämpar.”

Nu behöver vi lita till att de goda moderaterna i Gävle orkar hålla stånd mot vansinnet och att vi får ett annat politiskt läge 2018 där människor i Gävle väljer att rösta för solidaritet och utveckling.

Jag har tidigare uttryckt förvåning över att så många lokala företrädare har så svårt att göra en politisk analys av läget lokalt och den förundran kvarstår när jag ser vad Åkerlind (L) säger i artikeln som GD skrev:

”Den första januari blir Helene Åkerlind, L, vice ordförande i den tillträdande kommunstyrelsen. Hon är kritisk mot DI:s artikel och menar att det är de rödgröna, inte SD, som möjliggör maktskiftet. – För mig är det fortfarande ett mysterium varför de valde den här vägen. I och med att de avgår låter de SD spela huvudrollen i den här farsen som det blir nu. När de avgår har vi naturligtvis tackat ja till att vi är intresserade, annars vore det väl tokigt, säger hon.”

Med det politiska läget vi har, med den mandatfördelning som finns, med en lokal Allians som vägrar släppa varandras händer för att hitta en anständig blocköverskridande och stabil majoritetslösning, ett läge där borgerliga företrädare inte tar samtalsinviter från oss seriöst, när en ofinansierad borgerlig budget går igenom med stöd från SD, när det inte finns förutsättningar för långsiktlighet … Då tycker Åkerlind det är ett MYSTERIUM att rödgröna inte kan fortsätta ta ansvar för styret.

För mig är Åkerlind utifrån det uttalandet ett mysterium.

Förresten tycker hon att det är så svårt att förstå allt detta så hon har fikat med det jag gissar är det hon tycker är sina kontakter i Socialdemokraterna för att kunna ställa frågan varför vi EGENTLIGEN gjorde så här. Som om det skulle finnas någon slags hemlig agenda. Det gör det inte. Skälen står ungefär en decimeter upp. Hur kan det vara svårt att greppa?

Jag tycker det känns bra att riksmedia gör ett nedslag och kan skriva och bekräfta det vi är många som sett och det lokal media inte lyckats fånga hittills. Tack för det DI.

 

 

 

1 tanke kring ”Gävle som Moderaternas testballong

Kommentarer är stängda.