Gävle kommer att styras av Alliansen

Efter den 14 december kommer Gävle kommun för första gången på nästan hundra år att styras av ”högerpartier”.

Jag tänker att eftersom det har funnits en påhittad bild av maktfullkomlighet hos Socialdemokraterna kom ju det här som en total överraskning för Allianspartierna.

Men tydligen inte så maktfullkomliga att i det här politiska läget välja att styra vidare på en ofinansierad budget som inte är vår.

Istället ställer vi nu in oss på att bli den absolut bästa opposition Gävle sett sedan kvinnorna fick rösträtt.

Jag har under kvällen haft ett kort och bra samtal med Moderaternas Patrik Stenvard där vi fick beskedet att de kommer att ta ledningen i minoritet. Miniminoritet som jag kallar den. Tar mig den friheten särskilt efter att ha kallats språkförnyare på Arbetarbladets insändarsida i dag.

Jag ser att Alliansen i kväll till media säger att de vill göra upp om en del politiska sakfrågor. Det kan gå alldeles utmärkt, om vi bedömer att det är politiskt nöjsamt för oss. Om vi bedömer att det är bra för Gävle. Det är det som är hela idén med att engagera sig politiskt, att vilja hitta bra lösningar för Gävle utifrån tanken om hur vi tror ett samhälle byggs bäst. Det är långt mycket viktigare än poster.

Framöver kommer alltså Alliansen tillsammans ha 27 mandat, Socialdemokraterna 20 mandat, Sverigedemokraterna 8 mandat, Västerpartiet 6 mandat och Miljöpartiet 4 mandat. Det är de förutsättningar som gäller när Alliansen behöver få till minst 33 röster för att få majoritet i kommunfullmäktige.

Mitt parti hade medlemsmöte i går och fyllde upp möteslokalen. Efter genomgången av läget, stod återigen klart att det finns en bred samsyn om att det här är rätt sak att göra av vårt parti när läget är som det är.

Nu ska vi lära oss det vi ännu inte kan, det vill säga att driva oppositionspolitik.

Det blir en ny tid. Vi ska göra vårt bästa.

Och som vanligt, känner du att det är tid att sluta knyta näven i fickan nu? Vill du se en framtid med rött styre i Gävle? Kom med. Man kan bli medlem dygnet runt.