Rasismen angår alla

tal1 tal2

Foto: Markus Ek

Här är den skrivna versionen av talet. Ibland körde jag lite utanför det här manuset. Som alla fräsare.

”Ina, Alice, Molly, Julia och Ebba.

Det är fem tjejer i 8C på Sofiedalsskolan som är vuxnare än många av de så kallade vuxna med som var på informationsmöte om flyktingboendet som ska vara på Valbo Sportcentrum.

Ina, Alice, Molly, Julia och Ebba låter inte påskina att flyktingar bär på tropiska sjukdomar eller på andra sätt skulle vara en fara för Valboborna.

De beter sig inte på ett sådant sätt att väktare och polis måste närvara för att det ska vara hanterbar stämning.

Ina, Alice, Molly, Julia och Ebba startar istället en insamling av kläder och leksaker till flyktingarna och säger att de är mer rädd för vuxna som uttrycker sig hatiskt om flyktingar än för flyktingarna själva.

All heder till tjejerna som är goda exempel för oss alla. Vantapplåd!

Rasismens fula ansikte kan se ut på många sätt.

Men de flesta som utför rasistiska handlingar är tillräckligt smarta för att argumentera för att just deras rasism är något annat.

 Att slåss för rätten att kalla ett bakverk för ett nedsättande ord genom att häva att ”så har vi alltid gjort” till exempel.

Att tro att man kan häva ur sig vad som helst om de man kallar blattarna för att man har FAKTISKT en kompis som heter Ahmed.

 Att säga att man bara lite invandringskritisk för att sedan dra upp alla myter om hur mycket bidrag man ”vet” att invandrare får eller att de eldar på golvet i lägenheten. Klassiska myter som av någon anledning verkar sitta hårdare än all befintlig fakta.

Rasistiska handlingar hur mycket man än försöker slingra sig bort från det.

De som tar sig rätten att se ner på, att systematiskt smutskasta och misstänkliggöra människor, att uttrycka sig hatiskt och, att kanske gå till fysisk attack mot människor utifrån hudfärg eller religion eller kultur. De utför rasistiska handlingar.

 Vi ser rasismen! Och när vi ser rasismen kan vi ta kampen emot den. När vi ser rasismen kan vi ta stå upp för de goda krafterna och det är det vi gör här i kväll.

 Det finns så mycket godhet runt oss och det är den vi ska bygga vidare på.

Vi organiserar oss där det passar oss bäst och fortsätter stå upp för människovärdet så länge det behövs.

Jag tror var och en av oss som är här kväll tycker det är skönt att se alla andra. Att bita ifrån mot rasismen kan kosta, kan kännas ensamt och ibland obekvämt.

Men vi gör det, för det finns inget alternativ till att bygga på värderingar om alla människors likheter.

Rasismen är inte ett hot enbart mot de personer som direkt drabbas.

Att se sig själv som en person som tar sig rätten att trycka till andra, att begränsa andras frihet utifrån dennes egenskaper som ses som sämre än ens egna visar att man är en person som inte ställer upp på grundläggande mänskliga rättigheter.

Rasismen hänger ofta ihop mot ytterst negativa attityder mot kvinnor, mot homosexuella, mot människor med funktionsnedsättningar och generellt mot fritänkare som utmanar en liten inskränkt bild av vad som några vill kalla svenskt och riktigt.

När de krafterna får fäste i ett samhälle är det farligt för alla oss som värnar individens frihet, allas möjlighet att få vara den man är.

De som av någon anledning tror att rasismen inte är en fråga som angår dom, borde bli medvetna om att de människor som tar sig friheten att sortera bland andra, -duger de eller duger de inte-, förr än den anar kan vara en av de som inte duger.

 Rasismen är aggressiv. Närhelst den dyker upp, vilket är ofta nu för tiden, ofta i ett kommentarsfält nära dig, är den skrämmande i sin dumhet.

Den kan inte kamoufleras i ord som ”invandringskritisk” eller andra försök till förmildrande omskrivningar.

Vi ser den.

Ina, Alice, Molly, Julia och Ebba ser den.

Vi ser den och vi kommer att fortsätta stå upp för andra värden.

För medmänsklighet. För solidaritet. För värme.

Tack.”

GD skrev.