Tips till restauranger ang. vegetariskt

Ser hur en vän över Twitter frågar en krog om de har något vegetariskt. Det syns nämligen inte på menyn som jag gissar att hon kollat på hemsidan. De svarar att de rätterna får man reda på muntligt om man kommer dit. Bättre sent än aldrig så att säga. Tyvärr är de inte ensamma. Vill man ha kunder ser jag inte ett skäl.

Restauranger som är dåliga på vegetariskt förlorar mest troligt en del på det. I mitt kompisgäng i Gävle går vi ibland ut och äter i rätt stort sällskap. Några är vegetarianer. Alla vill att alla ska få god mat. Av erfarenhet vet vi att flera av de ställen dit köttisarna kanske hade gått om de inte också ville ta hänsyn till oss då försvinner snabbt. Köttisvännerna undrar liksom jag hur svårt det kan vara att erbjuda lite varierat utbud.

Ibland, på nya ställen, eller där menyn är osäker frågar vi i dörren vad de har. När de då diffust svarar ”-Eh, jag ska kolla med kocken” så vet man att det oftast är kört. Blir det nåt så är det ofta typ wokade grönsaker. Och det älskar ju alla vegetarianer. För vegetariskt är ju detsamma som en grönsak. Eller inte. Bara att byta ställe. Vi tar med oss våra matpengar och går.

Senast jag var på mindre konferens och satte oss och maten var på väg in så frågade jag lite försynt -Det är väl nåt protein på det vegetariska också? När rätten kom ut var det uppenbart att de panikstekt Quorn och lagt uppepå som en klump.

Quorn är en ”nödlösning” många matställen har liggande. Men kockarna har tyvärr inte förstått att det inte är en färdigprodukt. En quornfilé måste likt andra fileér kryddas, tillagas och gärna ha nån sås till eftersom det annars blir lite torrt. Stekt potatis och en varm quornfilé är inte lattjo.

Mina köttätande vänner har många gånger blivit lika förbannade som jag på nonchalans och helt utebliven service i frågan eller vegetarisk mat kryddad med bacon osv. Att som vegetarian få vänta till sist att bli serverad, ibland långt efter de andra är inte heller ovanligt. Särskilt i samband med buffér där de ska hämta alternativet. Det glöms så lätt och så ofta bort. Ens sällskap tycker det är olustigt att äta innan min mat kommit och då kallnar deras mat och de undrar hur matstället är funtat.

Här skrev jag i våras om två riktigt kassa upplevelser från Gävle. Stället som serverade mig kött, och skulle kompensationsbjuda på middag för det har jag inte haft någon lust att gå tillbaka till. Inte det andra heller för den delen. Inte ens upprepade gånger om köttfritt funkar alltid.

Inte ovanligt att lunchställen listar vilka fem rätter man kan välja på den dagen med tillägget ”vegetariskt alternativ”. Man måste gå in och fråga vad det är och rätten är densamma hela veckan. ”I dag: Köttbullar med mos, kåldolmar med sylt, kycklingsoppa med bröd samt ett vegetariskt alternativ.” Smärtar det att skriva vad det är? Förstår ni inte att det är ett försäljningsknep?

Det finns få matkunder som är så lätta att tillfredsställa som vegetarianer. Vi är vana att serveras utan kärlek och ambition, så när det händer glömmer vi aldrig stället. Vi kommer att tala väl om det i alla sammanhang. Ni behöver mig och mina vänner! Som kommer att äta ert kött.

De allra bästa menyerna är de där all sorts mat står blandat och där det är en liten symbol (tex en morot) eller skrivet i grön text för att markera snäll mat (veg alltså).

Ibland när man frågar så säger ställen ”Vi kan göra om mycket mat till vegetariskt”, och det är skitbra. Men skriv ut det tydligt på menyer eller tavlorna utanför så stövlar vi glatt in utan att dra oss. Alltid det där momentet. Bäst är ”Vi gör vårt bästa för att tillmötesgå önskemål kring maten” typ för det är bra för allergiker osv.

Helt Enkelt i Gävle är bra.  Alltid tre snälla grejer att välja på som växlar över tid. Vällagat och gott. Mitt ständiga tips.

Många ställen är tyvärr hjälplöst efter. Det finns jättebra webbsidor med vegmat. Tror alla kockar/menymakare är läskunniga. Alla borde vilja göra alla gäster glada.

En nöjd kund kommer tillbaka osv.