Östergötland

Jag har haft långhelg med mina bästa vänner. Den ena har fyllt jämt och hade lite presenter att ta del av i mat- och upplevelseform. På det lite bonusgrejer som det föll sig.

Bland annat tittade vi på ett hus känt från riksmedia. Det som är målat i snygg nyans. Nu har vi tittat på det. Det skämmer absolut ingenting. Det bästa är att de gjort promenadstig hela vägen fram för horderna av intresserade som vill kika på mästerverket. Eller om det var till klosterruinen bredvid. Då kanske nån tänker, men ett sånt där hus kan ju skämma klosterruinen. Men då undrar jag om man också flyttar på den orange Preem-macken samt återvinningsanläggningen på andra sidan om man vill freda ruiner från ”fult”.  För övrigt finns det många hus runt omkring som är gula. Och vem tar ansvar för att de inte bleks ojämnt?

mjölby1

Vi var också på guidning på Ellen Keys Strand. Hennes hus heter så. Det var väldigt bra tur. Vid Vätterns strand ligger det alltså snyggt. Själva huset var också häftigt och nästan helt bevarat i de flesta detaljer. Kvinnor från vissa yrkesgrupper kan komma dit på stipendium om man lyckas få ett. Studera Key och inte ta ansvar för man, barn eller husdjur. Så som Ellen ville ha det. Köpte två böcker som jag ska studera närmare. Så här glada var vi där.

mjölby

Vi klättrade upp på Omberg och vi fikade på kondiset i Väderstad. Som sig bör. Och så tittade vi på Bjälbo kyrka med tillhörande runstenar. Mycket fin. Tack för google så vi kan guida oss rätt bra själva också, Vi kompletterade med att titta på dokumentärer från Östergötland f¨rån Öppet arkiv. Folkbildning!

mjölby2

Jag ska inte glömma att jag och Elin sprang en stund i spåret. 2,5 km. Precis lagom