Två killar från Moderata studentförbundet skrev igår en artikel på SvD som fick rubriken ”Det bör kosta att plugga på universitet”.
Skälet är att dessa hypotetiska 100 000 kronor i avgift per student och år ska lyfta kvalitén på utbildningarna som de anser vara för låg. Detta om något skulle tydligen gynna klassresor.
Eftersom man skulle få låna de här pengarna till förmånliga villkor är det i sig inget problem säger moderaterna. En längre utbildning, vad kan den generera i studieskuld i dag för den som inte har ett annat val än att leva på studielån? Tja, ungefär den summan. Som då skulle dubblas. Är ointresserad av exakta räkneexempel, men kan bara konstatera att för alla med liknande bakgrund som min, dvs från en släkt helt utan studievana och där lån till studier ses som ett högriskprojekt, kommer det inte att gynna några klassresor.
Å andra sidan är väl det den egentligen poängen men som inte gör sig så bra i skrift annat än mellan raderna, dvs pöbeln ska hålla sig borta från universiteten.
Att göra jämförelser med Storbritannien och USA känns inte relevant med tanke på att det är samhällen uppbyggda på olika sätt jämfört med oss, med olika traditioner och olika uttalad politisk vilja. Att det redan i dag är helt olika system utifrån kultur beskriver skribenterna själva i sin text.
I Sverige har alla i teorin möjligheten att studera, men utifrån bakgrund kan det ändå upplevas som en reell omöjlighet. Om man uppfattat det eller inte beror nog på hur inkännande tentakler man har i arbetarklassen.
Och om det nu är lösningen, att införa avgifter för studier på högre nivå, borde det inte vara vägen också då för gymnasiet och kanske för grundskolan i någon slags lutande planet-diskussion? Om det är på det sättet vi höjer kvalitén om vi inte kan prioritera det på annat sätt?