Bara en liten enkät

Den som har politiska uppdrag skulle förmodligen kunna svara på enkäter hälften av arbetstiden.

Från olika håll trillar de in i allt från stort till smått. Och alla med varianter av det käcka ”den tar bara cirka tio minuter att svara på”. Allt från hur jag värderar Peabs samhällsengagemang till om jag kommer att sakna trillingnöten i chokladkartongen.

Travar man de där tiominutrarna på varandra blir det hur många minuter som helst.

Frustration givetvis.

Så gott som alla enkäter har ett rätt stort friutrymme för att kunna utveckla sitt svar. Återkommande rutor som ”Vill du tillägga något” eller ”Motivera gärna ditt svar”.

En enkät som absolut inte gav den möjligheten, och det medvetet fick jag veta efter fråga, var den enkät som Gefle Dagblad skickat till kommunfullmäktiges ledamöter.

Jag antar att frågorna väljs ut utifrån vad som anses ha någon slags allmänintresse. Hoppas jag. Jag ska svara på om jag har knarkat, men inte om jag druckit alkohol. Jag ska svara på om jag betalt TV-licensen men inte vad och hur länge jag har studerat. Jag ska svara på om jag äter kött men inte vad jag läser för böcker. Jag ska berätta om jag har en bil och i så fall vilken, men inte om jag äger en cykel. Logiken inte helt klar för mig.

Men det tar ju bara tio minuter. I dag har jag svarat på en från Demokop. Klickat bort en annan.