Lite summering av veckan

Veckans första besök gjorde jag tillsammans med Martin Vadelius, ordförande för Utbildningsnämnden i Gävle. Vi var på den centrala landningen för nyanlända barn i Gävle. Roligt att vara med kidsen på lektionerna och sjunga ”Min hatt den har tre kanter” och träna alfabetet. Givande samtal med lärarna. Inte bara om skolsituationen utan också om välkomnandet av nya i Sverige i allmänhet. Människor med stora hjärtan är det älsk på.

elinmartin

I måndags fick jag också frågan av Föreningen Lilith (ni vet, feministföreningen på Vasaskolan vars anslagstavla trashades i höstas) om jag ville vara en av de som porträtteras i deras utställning på Länsmuseet genom att berätta vad feminism är för mig. Största äran!

Jane hjälpte mig att fota i tisdags och vad jag skrev får ni gå på utällningen och se.

lilith

I onsdags hade mitt utskott debatt och jag hade mitt nya fräsiga tantset i fräsiga djurfärger på mig. Vansinnigt nöjd. Både med kläderna och med att jag just använde ordet ”fräsig” två gånger. Köpte förra veckan när riksdagsföreningen Helgas (kvinnor från Socialdemokraterna) hade företagsbesök. För övrigt blev jag invald i styrelsen när Helgas hade årsmöte. Roligt. Föreningen startades av bland andra Mona Sahlin så det är fina anor.

tröjor

I onsdags hade vi (S-bänken, Gävleborg) också Högskolan i Gävles ordförande på besök i riksdagen och vi pratade om allehanda högskolesaker. Det vi är rörande överens om är vikten av att ha en stadig högskola i Gävleborg.

I torsdags hade jag nere några S-representanter från olika kommuner i länet för en träff om bland annat det viktiga dubbelspåret på Ostkustbanan i samtal med partiföreträdare. More to come.

Kvällen gick i festens tecken då jag och några andra socialdemokrater var bjudna för Kulturföreningen Mozopotamya arrangerade Newroz på Templet i Gävle. God mat, gripande tal om kursernas situation i världen, härlig dans och finfin musikunderhållning. Tack så mycket. Kom hem lite senare än vad jag tänkt …

nyår

Den här fredagen har jag spenderat i Ockelbo. Inledde med skolbesök. Raboskolan först, en F-6 skola där jag har varit med om deckargåtor, virkning av sjöstjärnor och nationella prov i SO. Vidare till Wij förskola för att titta på deras verksamhet. Och på deras lera som gjorde småkidsen riktigt lortiga och levande.

ockelboföris

Efter lunch på Wij Trädgårdar (varför är jag aldrig där sommartid?) så hade jag ett besök på Berendsen. Eller Tvätten som det kallas i Ockelbo.

Fascinerande tomteverkstadsverksamhet. Chefen Kenneth Fäldt var en förträfflig guide som visade allt. Väldigt mycket är automatiserat och plaggen har chip insydda. Tja, det finns mycket att säga, men kolla på den här bilden. 50 ton tvätt om dagen (mycket från sjukvård och vård) varav 10 000 klädesplatt. Kräver sina arbetare för att fixa.

berend

Nu ska jag lösa praktiska saker i hemmet, som inte hunnits med på ett tag. Inkluderar egen tvättsortering, lägga in räkningar, kanske dammsuga, sortera ett kaosstädskåå … ni vet. Eller så gör jag nåt helt annat.