Valfriheten och fördärvet

vita kränkta

Mitt Gävle nr 5/2014

Jag tyckte det här var en fin text. Håkan Durmér skriver om att människan inte är så smart. Jag brukar säga att måttet på det får jag när jag går till sopsorteringsrummet och ser blöjor i komposten, konserver i glasbehållaren osv … men det här är ett goda perspektiv till på detta med intelligensens krona.

”Trots att de flesta av oss är tillräckligt intelligenta för att inse att det finns saker som är bra för oss, väljer vi att ignorera det.”

Vegetariska dagar: ”Då dyker ungmoderater, tidningsredaktioner eller organiserade lantbrukare, som ska dela ut gratis kött. Ofta stöder de sig på argument om valfrihet. Det är så klart en fin sak, som förtjänar att vårdas. Men hur mycket är valfriheten värd då vi aktivt väljer att köra oss själva i fördärvet?”

Och så den här pärlan till stycke med stor igenkänningsfaktor: ”En som ständigt tycks provocera är min vän Nykteristen. Det är ju så ovanligt med nyktra människor under en tumultartad lönehelg att det är lika bra att förära honom med en versal. Medan vi kanske borda ägna tiden åt att reflektera över vårt eget beteende föredrar vi istället att gång på gång ifrågasätta varför han väljer att inte aktivt hälla i sig vätskebalanshämmande gift. Diskussionen dyker upp så ofta att jag är förvånad över att han fortfarande orkar dyka upp på klubbar, konserter och fester.”