Socialdemokratin och hatet

Önskade att alla unga människor sattes i skolbänken när något sådant händer. Att vi skolade oss i var detta riktade hat mot socialdemokratin kommer ifrån, vad det betyder. Olof Palme, Anna Lindh och nu barnen på Utöja. Vad har dom gjort? Hävdat att politisk frihet tillhör oss, en priviligerad minoritet av jordens befolkning, varnat för missbruk av ordet demokrati, menat att demokratin måste ha en social innebörd, att land ska med lag byggas. Socialdemokratin tar sig an den fattigas rösträtt, drev frågor om bättre arbetsmiljöer, bostäder, skolor, barnomsorg, vägar, löner. Den påstod att en passivitet i ett samhälle inte nödvändigtvis behöver vara ett tecken på lycka och belåtenhet utan att det också kan vara ett uttryck för vanmakt. Den försvarade hur vi behövde solidariteten för att röja undan massfattigdomen och arbetslösheten. Vi behövde solidariteten för att skapa grundläggande trygghet. Den påstod att trygghet är radikalt och att det i den demokratiska traditionen ligger att människorna tar ansvar för varandras välfärd. Demokratin är inte bara rösträtt, sa den, utan också social rättvisa, trygghet och gemenskap och världens avgörande problem är till sin natur både sociala och politiska och måste lösas med sociala och politiska metoder. Demokratin måste ständigt förnyas, vinna spå nytt, vidga sin verkningskrets. Nya jämlikhetsfrågor ta vid de gamla. Definitionen av frihet, menade socialdemokratin, kan översättas med att varje människa ska kunna förverkliga sitt livsprojekt och att demokratins främsta kännetecken för folkets stöd. För dessa värderingar blev de mördade, socialdemokraterna.

Susanna Alakoski, Oktober i Fattigsverige

Fetningarna är gjorda av mig. Kanske är det bland annat den här texten jag ska läsa i morgon på Anna Lindhs minnesstund.

I lördags var jag i en park med AUFare. Vi hade med oss ballonge rmed helium i som barn kunde få, som en del av klassiskt valarbete. Ballongerna tog i ett träd och två av dem sprack. Två hårda smällar med kort mellanrun. AUFarna bleknade och ropade åt alla håll. -Det är bara ballonger! Mumlade sedan att de blivit helt ställa, jätterädda.

De har upplevt hatet mot socialdemokratin närmare än någon skulle behöva.

Det är obegripligt att Moderater i Sverige jublar över att deras systerparti bildar regering med Fremskrittspartiet. Jag har efterlyst moderater som eventuellt ställer sig skeptiska till samarbetet men inte kunnat finna någon.