Lokala Moderaternas utspel

Torsdag förra veckan gjordes ett moderat utspel i Gävle under förmiddagen. Här är Arbetarbladets artikel.

Jag ombads komma in till lokalradion för att debattera detta med Tobé. Det gjorde jag givetvis.

Strategin är den som Moderaterna hårt trummar ut nu: kommunderna gör för lite för att dämpa arbetslösheten. Varför detta mantra? Jo, för att det är den moderatledda regeringens ansvar att mota arbetslösheten och de har misslyckats. Vad gör de då? Lägger det på kommunerna och helst då S-styrda kommuner. Låt er aldrig lutas av det där.

Självklart tog jag upp det i radion och då blev Tobé ledsen och säger att Socialdemokraterna aldrig vill prata om lösningar, inte ta något ansvar. Och nej, helst vill kommuner slippa ta någon annans ansvar?

När skatterna sänkts med M I L J A R D E R finns det färre pengar att fördela ut i landet. Dessutom påförs kostnader på kommunerna direkt orsakade av regeringens politik, ett tydligt exempel är att många kommunder fått fördubblade kostnader för försörjningsstöd sedan 2006, Gävle inget undantag. Det handlar om många miljoner.

Mindre in och mer ut samt en begäran från Moderaterna att ta mer ansvar för det regeringen inte klarar.

Här är några av Moderaternas förslag för Gävle.

Jag läste tiopunktslistan upp och ner och undrade vad skrällen var. Sådant vi redan gör som till exempel jobbar bra med Ung Företagsamhet (bästa kommun i regionen) och vård- och teknikcollege. De vill ha offentlig upphandling som gynnar lokala entreprenörer. Gärna, jobba på det i EU där reglerna sätts. De pyttiga upphadnlingar man kan göra nu blir riktigt dyra.

En Gävleborgsbörs som sanlar investerare i lokala företag där initiativet ska tas av regionen och kommunen. Tja, en lokal variant på det Socialdemokraterna vill göra på ett seriöst sätt med statliga pengar eftersom (risk)kapital saknas i alla branscher överallt.

Det är lite symptomatiskt. Några fler förslag är sådana som Socialdemokraterna skulle genomföra och skicka med pengar till om vi satt i regeringen: obligatorisk sommarskola och sommarjobbsgaranti för unga. I Gävle har vi dock inte suttit stilla i båten utan sommarskola erbjuds och många ungdomar erbjuds sommarjobb.

När det gäller företagsklimatet så driver vi i Gävle just nu ett arbete med en näringslivsplan som självklart inkluderar utvärdering och det är jag mycket glad för. Självklart behövs det. Det pågår en dialog mellan kommunen och företagen och den ska fortgå och intensifieras. Omvandling på arbetsmarknaden blir aldrig någonsin ”klar”.

Tomas Tobé svarade varken Arbetarbladet eller P4 Gävleborg på hur ”deras” förslag skulle finaniseras. Varför inte?

Många av principerna i förslagen är vi överens om, men den stora skillnaden är alltså att Tobé hellre vill sänka skatterna än att ge kommuner goda förutsättningar att skapa bra situationer.